Zelf stempels maken

Zo maak je zelf herbruikbare stempels

Op een snijblok van zacht rubber kun je heel gemakkelijk zelf stempels maken. Je zelfgemaakte stempel kun je vervolgens gebruiken voor het stempelen op papier, karton, faux leather papier en textiel bijvoorbeeld. Ook leuk is om een stempel te maken dat je kunt hergebruiken voor in je bullet journal.

Het rubberen snijblok is relatief zacht en gemakkelijk te bewerken met lino-gereedschap. Het basisprincipe is eenvoudig. Je tekent je ontwerp op het snijblok en snijdt weg wat je niet afgedrukt wilt hebben. Je ontwerp is dan verhoogd in vergelijking tot de achtergrond die je hebt weggesneden. Dit is hetzelfde principe als bij lino-printing.

Het is ook mogelijk om juist wel je ontwerp weg te snijden, waardoor deze lager komt te liggen dan de achtergrond en dus niet wordt afgedrukt, maar de achtergrond wel. Dit geeft ook een leuk effect.

Een groot verschil met lino-printing is de plaat die gebruikt wordt. Een lino-snijplaat is veel harder dan het rubberen snijblok dat gebruikt wordt voor het zelf maken van stempels. Het rubberen snijblok is veel gemakkelijker te bewerken. Bovendien is het dik genoeg om aan allebei de kanten stempels te maken. Na gebruik afwassen met lauw water, en je kunt het keer op keer gebruiken.

Tip: Heb je herhalende kaders voor je bullet journal en zou je willen dat je een stempel had? Nu kun je zelf een stempel maken!

In deze blog laten we je precies zien hoe je zelf stempels kunt maken.

Stempels maken – stap voor stap


Teken je ontwerp op een snijblok.

Je kunt het hier getoonde bladmotief hier downloaden.

Snijd de achtergrond weg met een lino-mes

Dep inkt op je zelfgemaakte stempel. Hier is een Ink it Up! inktpad in zwart gebruikt. Deze fantastische inkt is ook geschikt voor textiel en kan gefixeerd worden door op de achterkant van het textiel 5 minuten te strijken. Daarna is het textiel wasbaar op 40 °C. Deze inkt is beschikbaar in verschillende kleuren die je hier kunt vinden.

Maak een afdruk op papier of textiel

Bekijk de instructie-video

 

Je zelfgemaakte stempels gebruiken

Stempelen op papier

Lijm je afdruk op een stuk A4 karton en hang op met posterhangers voor een mooi effect. Je kunt ook een lijst maken van het A4 karton door een rechthoek uit het karton te snijden en je afdruk achter het karton te lijmen.

Tip: In plaats van je stempelafdruk te maken op een gewoon stuk papier en vervolgens in te lijsten, kun je het afdrukken op karton met reliëflijst. Op die manier is je afdruk gelijk ingelijst!

Stempelen op textiel

Voor het stempelen op textiel, kun je het beste een textielverf gebruiken. Hier is een boodschappentas gedecoreerd met hetzelfde stempel als hierboven. In plaats van Ink it Up! is nu Textile Color textielverf gebruikt. Dep de verf op je zelfgemaakte stempel met een foam tamponeerstokje (foamkwast). Textile Color is verkrijgbaar in heel veel kleuren!

Stempelen op canvas

Het snijblok kun je ook in stukken snijden als je kleinere stempels wilt maken. Hier is een blad getekend op een snijblok en uitgesneden. Vervolgens is deze stempel gebruikt om te stempelen op canvas. Hiervoor is Plus Color Acrylverf gebruikt.

Zo doe je het:

Het canvas is eerst geverfd met witte Plus Color Acrylverf. Laat drogen.

Meet en markeer waar je de bladeren gaat stempelen. Breng op die plekken eerst een achtergrond aan van acrylverf in een zelfgekozen kleur. Wissel de kleuren af.

Daarna stempel je op die plekken een blad met je zelfgemaakte stempel. Dit geeft een interessant en artistiek effect. Dep de verf op je stempel (hier is zwarte Plus Color Acrylverf gebruikt) met een tamponeerstokje (foamkwast).

Deppen is beter op stempels (alle soorten stempels!) omdat de verf dan netjes op de bovenkant van het stempel komt te zitten en niet ook aan alle kanten ernaast, wat een vlekkerige afdruk kan geven.

Een omgekeerde afdruk maken

Zoals in de introductie al is aangegeven, kun je ook je ontwerp wegsnijden in plaats van de achtergrond. Hierdoor komt je ontwerp dieper te liggen dan de achtergrond. Wat je dan gaat stempelen is de achtergrond en je ontwerp blijft blanco. Dit kan ook een mooi effect geven.

Hier is het ontwerp afgedrukt met zwarte lino-verf op wit rijstpapier. Daarna is het rijstpapier op een stuk zwart karton gelijmd.

Zo maak je het

Teken je ontwerp op het snijblok en snij het uit, zoals hierboven te zien is.

Giet een beetje Lino-verf aan één kant in een schaal en rol het uit met een lino-roller.

Rol de lino-roller nu over je stempel tot het hele stempel bedekt is met lino-verf.

Plaats een stuk rijstpapier op je stempel. Plaats daarop een stuk karton en rol met een schone roller over het karton. Rijstpapier is namelijk erg dun, daarom is het beter om een stuk beschermend karton tussen rijstpapier en roller te plaatsen.

Verwijder het beschermende karton en verwijder voorzichtig het rijstpapier van het snijblok.

Je kunt nu je afdruk lijmen op een stuk zwart karton. Hang het eventueel op met poster-hangers.

Nu weet je hoe je stempels kunt maken en hoe je je zelfgemaakte stempels kunt gebruiken.

Veel plezier met deze techniek,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby gebruikt cookies om uw bezoek en het winkelen bij iHobby persoonlijker en makkelijker te maken. Door verder te kijken op onze website gaat u hiermee akkoord.