Decoreer met papier-maché pulp voor home deco

Gepubliceerd: 04-01-2021 - Categorieën: DIY Cadeaus , Home Deco , Pasen

Gebruik DIY papier-maché voor Home Deco projecten

In deze blog laten we je zien hoe je papier-maché kunt gebruiken voor Home Deco projecten. Je kunt o.a. informatie over:

  • Hoe je Papier-maché maakt van pulp
  • Ideeën om het te kleuren en wat je toe kunt voegen
  • En stap-voor-stap inspiraties

in deze blog laten we je de volgende inspiraties zien:

  • Hoe je een fles decoreert met papier-maché
  • Een waxinelichtje maakt en kunt decoreren met gedroogde bloemen
  • Een paasei kunt decoreren met gedroogde bloemen

Meer inspiraties met papier-maché pulp kun je vinden in  het artikel Vogels en Kat van Papier-maché pulp.

DIY Papier-maché en kleur toevoegen

Met het hoogwaardige papier-maché pulp uit ons assortiment, kun je heel gemakkelijk zelf papier-maché maken.

Je mengt eenvoudig de papier-maché pulp met water in de verhouding 3 bekers papier-maché pulp op 1 beker water.

Zorg dat de beker goed gevuld is zoals op de afbeelding en stamp het een beetje aan, anders kloppen de verhoudingen niet en wordt je papier-maché mengsel te nat.

Meng en kneed de pulp goed door. Daarna is het gelijk klaar voor gebruik. Je kunt dit papier-maché in een goed afgesloten bak minstens 1 week bewaren.

Papier-maché kun je kleuren door er acrylverf aan toe te voegen. Hoe meer verf, hoe meer kleur. Wanneer je erg dunne verf gebruikt voor het kleuren, gebruik dan iets minder water.

Een erg leuk idee is ook om gedroogde bloemen toe te voegen aan je papier-maché mengsel. Hoe dit werkt laten we zien bij het voorbeeld van het paasei. De natuurlijke kleurstoffen in de gedroogde bloemen, geven af en dit geeft een subtiele kleur aan het papier-maché.

Je kunt papier-maché glad strijken met je vingers of juist ruw laten en er eventueel extra structuur aan toe te voegen met een borsteltje of structuurkam.

Laat papier-maché goed drogen voordat je het gaat schilderen. De droogtijd ligt tussen 1 en 8 dagen en is afhankelijk van de dikte van het papier-maché, de temperatuur en luchtvochtigheid in huis.

Een fles decoreren met papier-maché pulp

Deze flessen zijn gedecoreerd met papier-maché pulp. Je kunt het pulp vooraf kleuren door er een beetje Plus Color Acrylverf aan toe te voegen en het goed te kneden. Hiervoor raden we aan om handschoenen aan te trekken omdat anders de verf je handen ook kleuren. Dit is wel weer af te wassen, maar het komt misschien onder je nagels e.d. en 't is zo'n gedoe.

Dit is ook een idee om glazen potten en oude vazen een trendy uiterlijk te geven. Je hebt dat misschien ook wel dat je geen geschikte vaas hebt voor een bepaalde bos bloemen maar wel een oude kan of iets dergelijks. Die kun je met papier-maché gemakkelijk omtoveren tot een moderne vaas!

Je maakt je papier-maché zoals hierboven aangegeven. Je voegt desgewenst een beetje kleur toe.

Druk papier-maché op de fles. Hier is het vrij dik en grof aangebracht voor een rustieke beton look.

Wanneer je hele fles bedekt is met papier-maché kun je die glad strijken tot je het uiterlijk hebt dat je wenst. Laat goed drogen.

Wij vinden de eenvoud van deze flessen erg mooi en super voor bijvoorbeeld voorjaarstakken.

Je kunt de flessen uiteraard ook nog verder decoreren door ze te schilderen en er bijvoorbeeld strasstenen en linten aan toe te voegen. Net wat je wilt.

Glitter toevoegen aan je pulp

Wist je trouwens dat je ook glitter aan je papier-maché pulp kan toevoegen?

Dit geeft nog meer mogelijkheden voor het decoreren van vaasjes en andere home deco objecten met Papier-maché pulp.

We hebben nog een beetje verder geëxperimenteerd met papier-maché en het toevoegen van kleine decoratieve artikelen. En je kunt echt van alles door de papier-maché pulp mengen. Ook bijvoorbeeld terrazzo vlokken en kleine kraaltjes.

Meer hierover kun je lezen in onze blog: DIY Paaseieren en waxinelicht van papier-maché pulp

Papier-maché waxinelicht gedecoreerd met gedroogde bloemen

Deze waxinelichthouders zijn gemaakt van papier-maché. De binnenkant is gedecoreerd met gedroogde bloemen.

Blaas een ballon op tot de maat die je wilt voor je waxinelichthouder. Je maakt je papier-maché aan zoals hierboven aangegeven. En bekleed de ballon zoals hier op de foto door er papier-maché tegen aan te drukken. Hier is gewerkt met kleine plukjes papier-maché voor de rustieke look.

Laat het papier-maché goed drogen en knip dat de knoop van de ballon en trek de ballon voorzichtig uit de waxinelicht houder.

Kijk of de binnenkant van de waxinelicht houder ook goed droog is. Laat anders nog een dag drogen. Breng decoupage lijmlak aan, daar waar je een bloem of een blaadje wilt plaatsen. Plaats de bloem of het blaadje. Een pincet is hierbij heel handig. Wees voorzichtig want de bloemen zijn heel teer.

Wanneer je de bloem geplaatst hebt, breng je ook nog een laag decoupage lijmlak op de bloem aan om deze goed vast te zetten en te beschermen.

Wanneer je de binnenkant naar tevredenheid hebt gedecoreerd, kun je de hele binnenkant afwerken met een laag decoupage lijmlak.

Deze waxinelichthouders zijn niet geschikt voor echte waxinelichtjes, maar wel voor de led-variant. In ons assortiment hebben we een mooie LED variant die je uit kunt blazen.

Er zijn allerlei varianten te bedenken voor het decoreren van deze waxinelichten. Schilderen met goudverf is bijvoorbeeld ook erg mooi zoals in het schaaltje hieronder.

Dit schaaltje is gemaakt van papier-maché pulp en na drogen aan de binnenkant geschilderd met Art Metal verf goud.

Paasei of doosje decoreren met papier-maché en gedroogde bloemen

Deze tweedelige paaseieren zijn gedecoreerd met papier-maché pulp met daaraan toegevoegd gedroogde bloemknoppen.

De werkvolgorde is als volgt. Maak de bloemknoppen voorzichtige kleiner. Hier zijn voorzichtig de knoppen van de goudsbloemen 'verkruimeld' zodat de blaadjes vrij komen en goed verspreid kunnen worden door het pulp-mengsel.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de bloemen omdat gedroogde bloemen erg teer zijn.

Daarna doe je de bloemen in een kom. Hierbij doe je 1 beker water. En dan pas voeg je 3 bekers papier-maché pulp toe. Hierdoor kunnen de bloemen eerst water opnemen voordat je gaat kneden. Kneed alles goed door elkaar.

Bekleed nu de bovenkant en onderkant van je ei. Maar zorg ervoor om die witte rand vrij te laten, anders kan je ei niet meer dicht.

Je kunt op de bovenkant van het ei ook nog enkele volle knoppen toevoegen aan het nog natte papier-maché.

Check na het decoreren of je ei nog dicht kan. Zo niet, maak dan de witte rand van de binnenkant en de randen schoon. Laat de twee helften afzonderlijk drogen, zodat de delen niet aan elkaar gaan plakken tijdens het drogen.

Tip: Om je ei te beschermen kan het handig zijn om deze, na het drogen, af te lakken met decoupage lijmlak.

Je kunt dit proces ook gebruiken op glazen flessen, maar 't is ook heel leuk om er allerlei doosjes mee te decoreren. Wat dacht je van een hartjes doos met rozenknoppen?

Veel creatief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking


iHobby Friends


Spaar jij al punten bij iHobby?
Maak een account bij ons aan en meld je aan voor ons iHobby Spaarprogramma en spaar voor leuke kortingen.

 Klik hier voor meer informatie

Product toegevoegd aan verlanglijst