De veelzijdigheid van gieten met Jesmonite
Jesmonite is een veelzijdig gietmateriaal dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld epoxy giethars, beton of gips gieten. Het unieke aan Jesmonite is dat het ondoorzichtig en mat opdroogt voor een trendy effect. Met Jesmonite kun je eenvoudig prachtige en unieke projecten gieten, van sieraden tot schaaltjes, van tafelbladen tot onderzetters. Jesmonite is eenvoudig te bewerken en kan in bijna elke vorm worden gegoten, daarnaast is het waterdicht, milieuvriendelijk en kan het voor buiten- en binnenprojecten worden gebruikt. Omdat Jesmonite uit twee componenten bestaat; een base (gipspoeder) en een liquid (op acrylbasis) is het veilig in gebruik en bevat het geen schadelijke chemicaliën of oplosmiddelen zoals epoxy giethars of andere gietmaterialen.
Wat heb je nodig voor Jesmonite?
Voor het gieten van Jesmonite heb je twee componenten nodig, een vloeistof en een base poeder. Je kunt de Jesmonite Base en Liquid los kopen, maar er zijn ook sets met een voorgewogen hoeveelheid verkrijgbaar. Daarnaast heb je een gietmal nodig om je Jesmonite in te gieten en te laten drogen. Omdat Jesmonite hard wordt kun je het beste mallen van siliconen gebruiken. Dit zijn zachte beweegbare mallen waar je je Jesmonite kunstwerk makkelijk uit kunt verwijderen nadat deze droog is. Mallen van siliconen worden ook vaak gebruikt voor epoxy resin gietwerken, maar je kunt dezelfde mallen dus ook prima voor Jesmonite gebruiken. Als laatste wil je je Jesmonite kunstwerk natuurlijk op laten vallen. Je kunt bijvoorbeeld pigmenten, terrazzo, glitter en metallic folievlokken gebruiken ter decoratie.
Op een rijtje heb je dus nodig:
Een maatbeker
Een weegschaal
Een roerstokje
Jesmonite Liquid & Base
Siliconen mallen
Decoratie zoals pigmenten en terazzo
Hoe werk je met Jesmonite?
Hoe meng je Jesmonite?
Heb je alle materialen in huis? Dan kun je aan de slag! De eerste en belangrijkste stap is het mengen van de Jesmonite Liquid en Jesmonite Base. Wanneer deze vantevoren goed gemengd worden en daarna in een mal worden gegoten, hardt het Jesmonite uit tot een waterdicht, hard oppervlak. Gebruik voor het mengen 1 deel Jesmonite liquid op 2,5 deel Jesmonite Base. Heb je bijvoorbeeld een mal waar 200 gram Jesmonite in past, meng dan 56 gram Liquid en 144 gram Base.
Hoe giet je Jesmonite?
Giet een kleine hoeveelheid van het mengsel in de mal en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak. Om luchtbellen op het oppervlak te voorkomen kun je een kleine schone kwast gebruiken. Je kunt ook op de mal tikken om luchtbellen aan het oppervlak te verwijderen. Vul vervolgens de mal met de resterende gemengde Jesmonite.
Wat kun je aan Jesmonite toevoegen?
Hoe voeg je kleur toe aan Jesmonite?
Je kunt zowel poeder pigmenten (neon) als pigmenten in een flesje gebruiken. Als je een egale kleur wilt gieten, meng dan het pigment in de vooraf afgewogen AC100 Liquid, meng grondig en voeg langzaam de Jesmonite Base toe aan de vloeistoffen terwijl je mixt totdat het mengsel glad, vloeiend en vrij van klontjes is. Als alternatief kun je het pigment toevoegen aan de gemengde Jesmonite en experimenteren door het erdoorheen te laten swirlen om verschillende effecten te creëren. Je hebt niet veel pigment nodig; de standaard toevoegingshoeveelheid is 2% van het totale gemengde Jesmonite (of 20 g/kg). Let op dat als je te veel pigment toevoegt, het de Jesmonite zal laten stoppen met uitharden of het gietobject zwak en breekbaar maakt.
Je kunt ook gebruik maken van mica poeders zoals de Jacquard Pearl Ex pigmenten, acrylverf, inkten en nog veel meer. Let op dat ook deze toevoegingen impact hebben op de droogtijd van Jesmonite.
Voeg glas, bladgoud of metallic steentjes toe
GlassRoxx is een glasgranulaat dat volledig is gemaakt van gerecycled glas uit de glasbak en is gekleurd met organische, duurzame pigmenten op waterbasis. Het is een volledig circulair product dat heel goed werkt met Jesmonite en fantastische effecten oplevert. Leg het granulaat alvorens het gieten in je mal, let dan wel op luchtbubbels die onder het granulaat kunnen ontstaan, of mix het door je Jesmonite gietsel.
Lees meer over GlassRoxx >
Je kunt ook kiezen voor Jesmonite Glitter Chips waarmee je je giet creaties laat schitteren. Voor een sprankelend resultaat, leg een handvol glitter chips in je siliconen mal en voeg dan het Jesmonite mengsel toe.
Verdeel de goud vlokken over de mal voordat je gaat gieten met je vinger of voor het beste effect met een zacht kwastje. Zorg dat de folie goed in de mal zit voordat je gaat gieten, anders kunnen er luchtbellen ontstaan. Giet vervolgens de Jesmonite over de goud folie heen.
Ben je klaar met gieten? Neem dan een fijn schuurpapiertje om de glitter chips of glas effecten naar boven te halen en je gietsel mooi af te werken. Let wel op dat je Jesmonite gietsel dan volledig uitgehard moet zijn. Blijven er resten glitters of folie in je mal zitten? Kijk dan eens bij de Jesmonite Mallen Cleaner. Deze spray is veilig om alle soorten mallen te reinigen, zelfs mallen die voedselveilig moeten blijven. Verwijdert vuil dat blijven hangen is in je mallen zoals pigment, glitters, metallic powder en meer.
Natuurlijk kun je ook andere materialen in Jesmonite gebruiken, zoals glitters, steentjes en nog veel meer.
Video: Maak je eigen Jesmonite terazzo vlokken
VIDEO
Video: Jesmonite gieten met glas
VIDEO
Hoelang moet Jesmonite drogen?
Jesmonite droogt erg snel op, al na zo'n 5 minuten na het mengen. Daarom meng je ook alleen de hoeveelheid die je direct nodig hebt voor jouw project. Let op dat hoe kleiner de mal is die je gebruikt, hoe langer de componenten nodig hebben om te activeren en dus langer moeten drogen. Laat na het gieten je gietstuk ongeveer 30-40 minuten uitharden. Nadat je het uit de mal hebt gehaald, bereikt het zijn maximale sterkte na 24 uur. Jesmonite heeft alle vochtigheid nodig om te verdampen en zijn sterkte te verkrijgen. Als je het in de mal laat zitten, zal het mogelijk vlekken veroorzaken en niet volledig drogen.
Kan Jesmonite tegen water?
Ja! Jesmonite is een waterdicht materiaal. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, maar voor buitengebruik is het aan te raden om een sealer te gebruiken om het oppervlak te beschermen.
Vind hier nog meer leuke Jesmonite ideeën
Nu weet je alles over Jesmonite en kun je beginnen met gieten. Geef een prachtige set onderzetters als cadeau of fleur je badkamer op met een bakje voor je sieraden of zeep!
Veel creatief plezier,
Kimberley
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!