Alles over Macramé
Macramé is super populair en wij hebben ook de smaak te pakken. Vandaar dat we er eens goed zijn ingedoken om de basisbeginselen van macramé onder de knie te krijgen. Wil je het ook leren? Lees dan verder.
In deze blog vind je informatie over:
Achtergrond van Macramé
Macramé is leuk
Wat kun je maken met Macramé
Wat heb je nodig?
De basis knopen
Vier macramé projecten voor beginners
Achtergrond Macramé
Wist je dat koningin Maria Stuart II van Engeland dol was op macramé?
Macramé was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw razend populair. Maar Macramé is veel ouder dan dat. Misschien werd macramé al beoefend in de 3de eeuw in China. Rond 1300 was het een rage in het Midden-Oosten voor het maken van een mooie afwerking aan tapijten, en voor franjes aan hoofdstellen en zadelkleden van kamelen om de vliegen weg te houden.
Koningin Maria Stuart II van Engeland (1662-1694) leerde haar hofdames de edele kunst van macramé. Tweehonderd jaar later, in het Victoriaanse tijdperk was macramé zo mogelijk nog populairder en werd macramé gebruikt voor het maken van tafelkleden, spreien en van alles en nog wat.
Tegenwoordig past macramé perfect in de milieuvriendelijke DIY natuurlijke trend voor Home Deco.
Macramé is leuk
Wat wij vooral verrassend vinden, is hoe leuk macramé is. Je hoeft maar een paar knopen te kennen om iets moois te kunnen maken. In het begin is het super lastig. Moet ik nu linksom, of rechtsom, je bent de draad en de tel kwijt. Misschien moet je de video steeds stoppen, maar zet door, en je zult verrast zijn hoe snel je zo’n knoop in de vingers hebt. Het is veel gemakkelijker dan breien en haken en er zijn legio video’s om je op weg te helpen, en veel gratis patronen.
Begin bijvoorbeeld met een armband gemaakt met de weitasknoop en aan het eind, vraag je je af, wat daar nu zo moeilijk aan was.
Maak daarna de hierboven getoonde, geraffineerde boekenlegger en je hebt ook de cordonknoop onder de knie.
Je kunt alles in één kleur maken of werken met verschillende kleuren koord. Het verwerken van kralen in je werkstuk is ook superleuk!
Klik hier voor de stap-voor-stap werkbeschrijving van de boekenlegger
Wat kun je maken met macramé?
Het leuke van macramé is ook dat je zoveel verschillende dingen kunt maken! Denk aan armbanden, kettingen, oorbellen, kragen, riemen, vesten, wandkleden, gordijnen, kussens, tassen, sleutelhangers, boekenleggers, plantenhangers, kerstdecoraties enzovoort.
Wat heb je nodig?
Touw of koord en afhankelijk van je project een stok om je werk aan op te hangen of een macramé bord (klembord) om je werk vast te zetten. Dit laatste wordt veel gebruikt voor het maken van armbanden. Hier worden de draden bij elkaar gehouden door er een knoop in te leggen. Die knoop maak je vast onder de klem van het klembord. Je kunt dit eventueel ook op tafel vastmaken met een stuk tape.
Bekijk hier alles voor macramé
Waar hang je die stok?
Een verrijdbaar, liefst in hoogte verstelbaar kledingrek wordt veel gebruikt. Je kunt de stok aan het rek ophangen met S-haken of met touwtjes vastbinden. Een andere manier is om de stok vast te zetten op haken aan een muur, deur of stoel met hoge rugleuning.
Welke dikte koord?
Voor sieraden wordt vaak dun garen gebruikt. Bijvoorbeeld katoengaren met een diameter van 1 tot 2 mm.
Voor grotere projecten, zoals plantenhangers en muurdecoraties wordt vaak koord gebruikt met een diameter van 4 mm. In ons assortiment kun je het mooie DekoArt macramékoord vinden van 4 mm dik, in maar liefst 12 kleuren! Daarnaast hebben we de populaire kleur Naturel ook in 6 mm dik.
Hoe veel koord heb je nodig?
In patronen wordt vaak aangegeven hoeveel koorden van welke lengte je nodig hebt en welke dikte koord gebruikt is. De hoeveelheid draad die nodig is, hangt af van de hoeveelheid knopen die je wilt maken en ook van de dikte van het koord. Hoe dikker het koord, hoe meer koord je nodig hebt voor de knopen.
Voor een wandkleed met een lengte van een meter, waarbij je koord met een diameter van 4 mm gebruikt en waarin je veel knopen wilt leggen, kun je het beste koorden afknippen van 8 tot 10 meter. Deze koorden vouw je dubbel, dus ieder knoopkoord is 4 of 5 meter in lengte. Ben je niet van plan alles te knopen, maar lange slierten los te laten hangen of een open macramé werkstuk te maken, dan heb je minder lange koorden nodig.
Basis knopen
Frivolitéknoop (opzetlus)
De eerste knoop is de lark’s head knot of frivolitéknoop. Dit is in feite het aanhechten van een koord op de stok en wordt ook wel de opzetknoop genoemd.
Weitasknoop
De square knot noemen we in het Nederlands de weitasknoop. Dit is de meest voorkomende knoop, die ook veel gebruikt wordt voor het maken van armbanden.
De spiraalknoop is ook heel gemakkelijk, want het is de weitasknoop die je één kant op knoopt. Dus je wisselt niet af tussen links en rechts.
Zo maak je een Festonknoop
VIDEO
Zo maak je een Wikkelknoop
VIDEO
Zo maak je een Cordonknoop
VIDEO
Zo maak je een Weitasknoop
VIDEO
Begin klein, met een eenvoudig oefenproject
Veren of Bladeren
Het maken van veren of bladeren is ook een geliefd macramé project. Je kunt de bladeren/veren gebruiken voor een dromenvanger of aan een display stok hangen.
Maak ze in verschillende maten en kleuren en hang ze op gelijke hoogte of juist niet.
Bekijk hier de stap-voor-stap werkbeschrijving voor het maken van deze bladeren.
Veel creatief plezier,
Kimberley
Kies een Starterspakket
Wil je beginnen met macramé knopen? Misschien is een starterspakket dan wel iets voor jou. In deze sets vind je alles wat je nodig hebt om een project van begin tot eind af te maken. Er staan instructies op de achterkant van de doos, maar je kunt ook de QR-code scannen en de online-instructies volgen. Niets houd je meer tegen!
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!