Zo maak je een sieraad met een slotje
Je kunt een armband maken door bijvoorbeeld kralen te rijgen op elastiek. Knoopje in het elastiek en je bent klaar. Je kunt er ook voor kiezen om de kralen te rijgen op sieradendraad en af te werken met een slotje. Maar hoe moet dat? In deze blog laten we je dat zien.
De eerste keer dat ik zelf een armband maakte met een slotje, had ik er gelijk genoeg van. Ik vond alle onderdelen te klein en alles een enorm gepruts. Daarna heb ik ongeveer drie jaar niets gedaan waarvoor slotjes nodig zijn. Mijn favoriete materiaal was elastisch sieradenkoord, waar je gewoon een knoopje in kunt leggen. Maar voor iets met rocailles moest ik toch weer geloven aan sieradendraad en een slotje. Zuchtend heb ik mijn sieraden starterset en tangen tevoorschijn gehaald. En tot mijn verrassing, wist ik nog precies hoe het moest en was het helemaal niet moeilijk.
Dus wanneer de eerste keer tegenzit, wacht dan niet drie jaar om het nog een keer te proberen. Maak gelijk nog een armband of ketting met slotje en je zult zien dat het al 10x gemakkelijker is. En hoewel ik nog steeds dol ben op elastisch draad voor het gemak, ben ik blij dat ik ook armbanden kan maken op sieradendraad. Dit geeft toch meer mogelijkheden en staat best chic.
Wat heb je nodig?
Je hebt een stuk sieradendraad nodig, knijpkralen, kalotten, jump ringen en een sluiting. De meest gebruikelijke sluiting is een karabijnsluiting. Deze onderdelen kun je allemaal vinden in de Sieraden Starterset. Hiervan is een goudkleurige versie en een zilverkleurige versie beschikbaar. Je kunt ze hieronder vinden in het productenoverzicht.
Deze sets bevatten ook sieradendraad. Dit zit rond het doosje gewikkeld.
Benodigd gereedschap
Voor het afknippen van het sieradendraad is een kniptang handig. Je kunt dit ook wel met een schaar doen, maar dan is je schaar direct bot.
Om een jump ring te openen en sluiten gebruik je twee platbektangen. Dat is het handigst. Vaak wordt er gewerkt met één platbektang en één andere tang, dat is is behelpen. Je hebt dan geen goede greep op de jumpring en dat maakt het lastig om te openen en te sluiten.
De rondbektang is onmisbaar voor het maken van ogen aan bijvoorbeeld kettelstiften, om van kralen hangers te maken.
Kralen hebben erg de neiging om alle kanten op te rollen. Op de kralenmat kunnen ze niet rollen en dat werkt een stuk gemakkelijker. Een handdoek is echt niet hetzelfde.
Zo maak je sieradendraad vast aan een slotje
Stap 1
Knip een stuk sieradendraad af op de gewenste lengte. Bijvoorbeeld de omtrek van je pols, maar voeg wel een stuk extra toe, omdat het anders onhandig werken is.
Aan het ene uiteinde ga je nu een kalot rijgen en vervolgens een knijpkraal. Let erop dat je het kalotje rijgt met de opening (de binnenkant) gericht naar de knijpkraal, want de kalot moet gesloten kunnen worden rond de knijpkraal.
Ik doe dit altijd eerst want dan is één kant van het koord dicht en dat rijgt gemakkelijker omdat de kralen dan niet van het koord glijden.
Stap 2
Knijp de knijpkraal plat rond het sieradenkoord. Je kunt dit doen met een platbektang of met een speciale krimptang. Het sieradendraad kan nu niet uit de knijpkraal schieten en je kunt het draad dicht op de kraal afknippen.
Stap 3
Vervolgens knijp je voorzichtig de kalot rond de knijpkraal. Je ziet nu waarom het belangrijk is om de kalot in de juiste richting te rijgen, want anders gaat het niet lukken. Het is de bedoeling dat de kalot mooi rond blijft en er gesloten uitziet als een klein kraaltje. Dus niet te hard knijpen. Vaak kun je de kalot ook met je vingers sluiten. Dat voorkomt vaak het plat drukken van de kalot.
Aan het oogje wordt later een jump ring vastgemaakt voor de sluiting.
Je hebt nu één kant gesloten en je kunt je kralen gaan rijgen. Of als je alle kralen al geregen hebt, dan kun je nu ook de andere kant gaan sluiten.
Stap 4
Als je alle kralen hebt geregen, sluit je ook de andere kant af. Rijg eerst weer het kalot, let er op dat je die de goede kant op rijgt. Daarna plaats je de knijpkraal zo dicht op de kralen als lukt, maar ook niet te strak, dat de armband niet meer kan buigen. Aan deze kant is een puntige platbektang of een rondbektang het handigst, want een brede platbektang past niet in de kalot voor het dichtknijpen van de knijpkraal.
Stap 5
Je opent een jumpring niet door die horizontaal open te trekken. Je opent een jump ring door die aan beide kanten vast te pakken en dan verticaal open te draaien. Wanneer je de jump ring open trekt, heb je kans dat hij breekt, zijn vorm verliest of niet meer goed sluit. Dus de juiste beweging is vastpakken aan beide kanten en één kant naar voren bewegen (of naar je toe) om de jump ring te openen.
Stap 6
Als je jump ring open is, kun je die aan het oogje van je kalot rijgen. Daarna sluit je de jump ring. Aan de andere kant rijg je ook een jump ring door het gat van het kalot, maar je rijgt ook de sluiting (in dit voorbeeld een karabijnsluiting) aan de jump ring. Dan sluit je de jump ring. Je hebt nu aan één kant een jump ring en aan de andere kant een jump ring met karabijnsluiting en je kunt je armband of ketting sluiten.
Veel creatief plezier,
Kimberley