Zo maak je een shaker kaart! Met voorbeeld met giraf

Gepubliceerd: 12-02-2020 - Categorieën: iHobbydee , Kaarten maken , Productinfo/Technieken

DIY Shaker Kaart - handige tips en tricks

Een Shaker kaart is een kaart met een venster met glitter, pailletten of kleine kraaltjes die vrij kunnen bewegen als je de kaart schudt. Dit blijft leuk, ongeachte leeftijd!

Je kunt zo'n shaker kaart heel gemakkelijk zelf maken. De basis wordt gevormd door een kartonnen achterkant. Hier is een ovalen vorm gebruikt. Maar een cirkel of zelfs een hartvorm is ook mogelijk. Op het ovalen stuk karton is een 'muurtje' gemaakt van 3D Foam vel van 2 mm hoog. Strooi hier de glitter in. Sluit af met een ovalen vorm van hard folie. En om het geheel mooi af te werken is een lijst gebruikt van handgeschept papier die je stans op de zelfde manier als het 'muurtje'. Hieronder laten we je precies zien hoe het werkt.

Bekijk de video hoe een shaker element wordt opgebouwd

Stap voor Stap Shaker kaart maken

Hieronder laten we zien hoe we deze shaker kaart gemaakt hebben. We laten daarbij ook zien welk gereedschap je daarbij kunt gebruiken om het maken van kaarten gemakkelijker te maken.

Helemaal onderop vind je een overzicht van alle materialen die we gebruikt hebben om deze kaart te maken.

Stap 1.

Knip een stuk karton van 21 x 15 cm. Voor het op maat knippen van papier en karton is een papiersnijder ideaal.


Stap 2.

Plaats het stuk karton op de gegroefde kant van het scorebord (rilbord) en scoor langs het midden van de kaart om deze te vouwen. Hierdoor krijg je een mooie scherpe vouw.

Dit rilbord is een handig stuk gereedschap omdat je er ook heel gemakkelijk enveloppen mee kunt maken. Zie video onderaan.


Stap 3.

Gebruik de papiersnijder om stroken van handgeschept papier te knippen, die overeenkomen met de afmetingen van de voorkant van de wenskaart.


Stap 4.

Bevestig de stroken op de voorkant van de wenskaart met dubbelzijdig klevend tape.

Je kunt uiteraard ook de stroken bevestigen met een lijmstift, maar dubbelzijdig klevend tape is gemakkelijker, geeft minder rommel en je papier zit strakker op de ondergrond. Goed dubbelzijdig klevend tape is echt onmisbaar voor kaarten maken.

Tip: Gebruik voor het knippen van tape van welke soort dan ook een fiskars non-stick schaar. Dit is superhandig want de lijm blijft niet aan de schaar plakken!

Stap 5.

Stans een ovaal uit een stuk karton met behulp van de op een na grootste snijmal. Laad de stansmachine als volgt: Snijmat onderop, dan het karton, daarop de snijmal (met snijkant naar beneden) en het 'platform' bovenop.

Zo werkt een stans- en embossingmachine

Je kunt een stans- en embossingmachine op twee manieren laden. In de video is de volgorde: platform onderop, snijmal met tandjes naar boven, karton en papier, en dan de snijmat.

Bij stap 5 geven we aan dat de laadvolgorde met snijmat onderop, dan het papier of karton, dan de snijmal met tandjes naar beneden, en dan het platform.

Onthoud dat de tandjes (de scherpe kant) van de snijmal in de richting moeten wijzen van de snijmat en dat je het papier/karton plaatst tussen snijmal en snijmat.

Welke volgorde je aanhoudt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar met snijmat boven, heb je kans dat deze krom trekt en er wordt daarom aangeraden om die af en toe te keren.

Stap 6.

Stans een grote giraf uit handgeschept papier.


Stap 7.

Gebruik de uit karton gestanste ovale vorm als sjabloon om een gelijke ovale vorm uit hard folie te knippen.


Stap 8.

Plaats de giraf op de ovaal van karton, knip bij zodat de giraf de randen van de ovaal volgt.


Stap 9.

Bevestig de ovaal en de giraf op de voorkant van de kaart met dubbelzijdig klevend tape.


Stap 10.

Stans een ovale lijst uit dubbelzijdig klevend 3D foam pad. Gebruik hiervoor de op één na grootste mal en de op twee na grootste ovale snijmal. Plaats de op één na grootste mal op de 3D foam pad en plaats de kleinere mal in de grotere. Zet vast met een stuk plakband zodat de mallen niet gaan schuiven. De tape is geplaatst over de hele breedte zodat de snijmallen vast zitten op de foam pad en de foam pad op de snijmat. Zet de druk van de machine op -2!


Stap 11.

Verwijder de beschermende laag van de achterkant van de 3D foam pad en bevestig de lijst op de wenskaart.


Stap 12.

Strooi mini glas kralen in de lijst.

Stap 13.

Stans een lijst van handgemaakt papier volgens dezelfde procedure voor het stansen van de lijst van 3D foam pad (zie stap 10). Maar nu plaats je de twee snijmallen op het papier dat je wilt gebruiken voor de afwerking van het shaker element. Zet alles weer vast met plakband zodat het niet gaat schuiven.

Step 14.

Verwijder de beschermlaag van de 3D foam lijst en plaats het ovaal van hard folie hierop. Het shaker element is nu gesloten. Bevestig de lijst van papier op de folie met behulp van dubbelzijdig klevend tape voor een mooie afwerking.


Stap 15.

Maak zelf een envelop voor deze kaart met behulp van het rilbord. Volg de score gids op de achterkant van het rilbord. Het stuk karton voor het maken van de envelop voor dit idee is 21 x 21 cm. Plaats het karton langs de linkerkant at 8.8. Ril het karton diagonaal. Herhaal aan de andere kant van het karton.

Stap 16.

Plaats de andere twee zijden van de kaart zo dat de gerilde lijn wordt verlengd op de "Score gids" en scoor (ril) opnieuw.

Stap 17.

Maak inkepingen waar de lijnen elkaar kruisen en pons de hoeken met de meegeleverde papierpons. Je kunt je envelop voeren met een stuk handgeschept papier dat je in de envelop lijmt. Gebruik de envelop als sjabloon en maak de voering iets kleiner.


Stap 18.

Stans kleine giraffen uit handgeschept papier en bevestig op de voorkant van de envelop.

Zo gebruik je het rilbord om een envelop te maken

Veel creatief plezier met het maken van shaker kaarten,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby gebruikt cookies om uw bezoek en het winkelen bij iHobby persoonlijker en makkelijker te maken. Door verder te kijken op onze website gaat u hiermee akkoord.

Product toegevoegd aan verlanglijst