Zelf Zeep Maken

Gepubliceerd: 30-01-2021 - Categorieën: DIY Cadeaus , DIY Feestdagen , Home Deco , Productinfo/Technieken

Maak zelf de lekkerste zeepjes

Hieronder laten we je verschillende soort zeepjes zien om zelf te maken. Compleet met recepten voor de hoeveelheid kleurstof, geurstof en het toevoegen van gedroogde bloemen. Er zijn drie soorten zeepbasis waar je uit kunt kiezen: Witte basis, heldere basis en witte basis met Shea butter.

In deze blog laten we je vier recepten voor zeepjes zien, zodat je snel een idee krijgt hoe zeep maken in zijn werk gaat en hoeveel geurolie en zeepverf, je ongeveer nodig hebt.

Inhoud:

  • Zeep smelten in de magnetron. Dit is wel zo gemakkelijk.
  • Zeep met reliëf door stempels op de bodem te leggen van de zeepvorm
  • Zeep met Shea Butter en lavendel
  • Zeep met vanille en rozenknoppen
  • Een blok zeep maken om plakken van te snijden.

Laten we beginnen!

Zo smelt je de zeepbasis in de magnetron

Je kunt zeep au-bain-marie smelten of in de magnetron. Bij deze voorbeelden is gekozen voor smelten in de magnetron omdat dit een stuk sneller is. Hierbij is het wel belangrijk om niet te haastig te willen zijn, want de zeepbasis kan in de magnetron verkleuren als je de magnetron te hoog zet, of wanneer je de stukken zeepbasis er te lang in laat.

Wij hadden goede resultaten met het smelten van de zeepbasis door deze in stukken te snijden van 3 x 3 cm. Vervolgens in de kan te doen voor zeep smelten. De magnetron is gezet op 80% vermogen. Het vermogen van onze magnetron is 900 Watt Dus we hebben de stukken zeep gesmolten op 700 Watt.

Je plaats de zeep 30 seconden in de magnetron, dan haal je die eruit en roert even om. Als nog niet alle zeep gesmolten is, dan plaats je de kan weer terug en zet je de magnetron weer op 30 seconden. Je pakt de kan er weer uit en roert. Het is best mogelijk dat je de zeep nog een keer in de magnetron moet zetten. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid zeep je in één keer wilt smelten.

Zeep met reliëf, gemaakt met stempels

Maak je eigen zeep met de reliëftechniek. Je hebt 600 g zeepbasis nodig om 6 stukken zeep te maken. Vergeet niet om je stuk zeep in een zeepbakje te leggen, zodat het tussen elk gebruik kan drogen, of maak een touwtje vast aan de zeep om die hangend te laten drogen.

Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen. We raden je aan om handschoenen te gebruiken omdat de zeepbasis heet wordt en omdat de etherische olie erg geconcentreerd is.

Was de vorm en besproei hem met ontsmettingsalcohol. Laat drogen. Plaats siliconen stempels op de bodem van de vormpjes en zorg ervoor dat ze goed vastzitten aan de bodem.

Voeg 1 cm zeepverfpasta en 3 druppels etherische olie toe per 100 gr zeepbasis. Goed roeren.

Giet de gesmolten zeep voorzichtig in de mal en zorg ervoor dat de siliconen stempel aan de onderkant niet beweegt.

Verwijder eventuele luchtbellen van het oppervlak door te besproeien met ontsmettingsalcohol.

Herhaal stap 3-5 met verschillende kleurstofpasta's. U kunt de zeepverfpasta's met elkaar mengen zoals op de foto; Meng voor een delicate perzikkleur 0,5 cm roze en 0,5 cm gele zeepverfpasta.

Haal de stukjes zeep uit de mal zodra ze uitgehard zijn na 1-2 uur. Verwijder voorzichtig de siliconen stempels zonder de stukken zeep te beschadigen.

Maak voorzichtig een gat in het midden van ca. 1 cm vanaf de bovenrand met een breinaald of iets dergelijks. Ondersteun het stuk zeep op de rug om te voorkomen dat het breekt. Knip een stuk natuurlijke hennep van 50 cm af, voer het door het gat en leg er knopen in; een dicht op de zeep en een iets hoger, zodat een lus ontstaat voor het ophangen.

Hier zijn andere varianten van stukken zeep gemaakt met stempels.

DIY Shea butter zeep met lavendel

Maak zeep op basis van shea zeep. Je hebt 300 gr zeepbasis nodig om 6 kleine stukjes zeep te maken. Voeg zeepverfpasta, etherische olie van lavendel en gedroogde lavendel toe. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking.

De volledige werkbeschrijving voor deze heerlijke zeepjes kun je hier vinden.

Stukken zeep met vanille en rozenknopjes

Deze zeepjes worden eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als de zeepjes met lavendel, maar er zijn andere ingrediënten gebruikt.

Maak je eigen zeep op basis van sheazeep die de huid reinigt en verzorgt. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. Voeg zeepverfpasta, vanille etherische olie en gedroogde rozenblaadjes toe.

Weeg de zeepbasis. Je hebt 600 gr zeepbasis nodig (100 gr per afgewerkte stuk zeep). We raden je aan om handschoenen te gebruiken omdat de zeepbasis heet wordt en omdat de etherische olie van vanille erg geconcentreerd is.

Was de vorm en besproei hem met ontsmettingsalcohol. Laat drogen.

Je kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.

Voeg 2 cm roze zeepverfpasta, 1,5 cm gele zeepverfpasta en 12 druppels etherische vanilleolie en ca. 1 dl rozenblaadjes toe aan de gesmolten zeep. Goed roeren. Let op: maak de rozenknoppen los en gebruik alleen de rozenblaadjes en kruimels. Dit voegt iets kleur toe aan de stukken zeep.

Giet de gesmolten zeep in de vorm en verwijder eventuele luchtbellen van het oppervlak door te besproeien met ontsmettingsalcohol.

Strooi rozenblaadjes over de stukjes zeep als ze iets zijn afgekoeld. De rozenblaadjes verliezen hun kleur als de zeep te warm is. Duw de rozenblaadjes lichtjes in de bovenkant van de stukken zeep om ervoor te zorgen dat ze blijven plakken,

Vermijd het mengen van de rozenblaadjes in de gesmolten zeep als u de kleur van de zeep niet wilt veranderen. Als je een gekleurde zeep wilt. Voeg 1 cm roze zeepverfpasta, 1,5 cm gele zeepverfpasta en 2 druppels etherische vanilleolie per 100 gr zeepbasis toe. Goed roeren.

Giet de gesmolten zeep in de vorm en verwijder eventuele luchtbellen van het oppervlak door te besproeien met ontsmettingsalcohol. Strooi rozenblaadjes op de stukken zeep volgens de instructies beschreven in stap 6.

Meng geen zeepkleurstofpasta door de gesmolten zeep als je een andere look wilt. Voeg rozenblaadjes, kruimels en 2 druppels etherische vanilleolie toe per 100 gr zeepbasis.

Giet de gesmolten zeep in de vorm en verwijder eventuele luchtbellen van het oppervlak door te besproeien met ontsmettingsalcohol.

Hier zijn twee varianten: Aan de linkerkant is een gekleurd stuk zeep met alleen rozenblaadjes erop gestrooid. Aan de rechterkant is een stuk zeep zonder zeepverfpasta en met rozenblaadjes gemengd door de gesmolten zeep. Ook zijn er rozenblaadjes op de bovenkant gestrooid.

En zo zien de afgewerkte stukken zeep eruit.

Maak een zeepblok om plakken zeep vanaf te snijden

Maak zelf zeep met verschillende schakeringen van één kleur. Maak een groot stuk zeep van 1300 g zeepbasis volgens de stapsgewijze instructies. Snijd het in 12 stukken van elk ca. 2 cm breed.

Weeg 650 g witte zeepbasis en 650 g transparante zeepbasis. We raden je aan om handschoenen te gebruiken omdat de zeepbasis heet wordt en omdat de etherische olie van lavendel erg geconcentreerd is.

Je kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm zijn gesneden. Begin met het smelten van 250 g witte zeepbasis in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elke interval om hitteschade te voorkomen. Voeg 4 cm roze zeepverfpasta, 1 cm paarse zeepverfpasta en 9 druppels etherische lavendelolie toe. Goed roeren.

Was de vorm en besproei hem met ontsmettingsalcohol. Laat drogen.

Leun de vorm 1 cm naar één kant. Giet de gekleurde gesmolten zeep erin. Verwijder eventuele luchtbellen van het oppervlak van elke laag gesmolten zeep door deze met ontsmettingsalcohol te besproeien.

Smelt nog eens 250 g witte zeepbasis in stukjes van 3 x 3 cm in de magnetron met tussenpozen van 30 seconden. Roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen. Voeg 2 cm roze zeepverfpasta, 0,5 cm paarse zeepverfpasta en 9 druppels etherische lavendelolie toe. Goed roeren.

Giet de volgende laag gesmolten zeep in de vorm als het oppervlak van de eerste laag zeep droog is. Giet voorzichtig de volgende laag gesmolten zeep met een lepel om deze te verdelen, zoals weergegeven op de foto.

Smelt 325 g transparante zeepbasis in stukjes van 3 x 3 cm in de magnetron met tussenpozen van 30 seconden. Roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen. Voeg 1 cm roze zeepverfpasta, 0,5 cm paarse zeepverfpasta en 9 druppels etherische lavendelolie toe. Goed roeren.

Giet de volgende laag gesmolten zeep in de mal als het oppervlak van de tweede laag zeep droog is. Giet voorzichtig de volgende laag gesmolten zeep met een lepel om het te verdelen.

Smelt 325 g transparante zeepbasis en 150 g witte zeepbasis in twee verschillende bakjes. Snijd de zeepbasis in stukken van 3 x 3 cm en smelt in de magnetron met tussenpozen van 30 seconden. Roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen. Voeg 0,5 cm roze zeepverfpasta, 0,25 cm paarse zeepverfpasta en 9 druppels etherische lavendelolie toe aan de transparante zeepbasis. Goed roeren. Voeg geen zeepverfpasta toe aan de witte zeepbasis, maar voeg 4 druppels etherische olie van lavendel toe en roer goed.

Leg de vorm plat op tafel als de zeep droog is. Giet nu de gesmolten transparante zeep in de vorm als deze ca. 50 ° C is. Bewaar een kleine hoeveelheid om later als decoratie te gebruiken.

Giet voorzichtig 1/3 van de witte gesmolten zeep in de transparante gesmolten zeepbasis in de vorm. Gebruik een houten bloemstok om de kleuren lichtjes te mengen om een gemarmerd effect te krijgen. Beide zeepbases moeten ca. 50 ° C. Als de gesmolten zeep te warm of te koud is, gaan ze mengen en verlies je het marmer effect. Laat de gemarmerde laag hard worden. Meng een kleine hoeveelheid paarse zeepverfpasta met de volgende 1/3 van de witte gesmolten zeepbasis en giet voorzichtig in de vorm met een houten lepel.

Laat deze laag uitharden en werk af met een gewone laag van de resterende 1/3 van de gesmolten witte zeepbasis. Giet het voorzichtig in de vorm met een houten lepel, maar slechts langs de helft van de lengte van de vorm, zoals op de foto.

Strooi gedroogde lavendel op de gesmolten zeepbasis terwijl deze nog zacht is, zodat u de gedroogde lavendel lichtjes in het oppervlak kunt duwen. NB: als u gedroogde bloemen gebruikt in de basis van gesmolten zeep, kan de kleur enigszins in de zeep sijpelen, die na verloop van tijd enigszins bruin kan worden.

Je kunt het laatste beetje van de doorzichtige roze zeepbasis opwarmen. Gebruik dit om decoratieve patronen op het oppervlak te maken.

Snijd de zeep-cake in plakken. Op de foto kun je het patroon zien dat door de hierboven beschreven manier van gieten is ontstaan.

Video een zeepblok maken

Veel plezier met zelf zeep maken! Het is een superleuke hobby met mooi en lekker geurend resultaat. Je kunt met je zelfgemaakte zeepjes fantastische welness setjes maken om cadeau te geven.

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking
Product toegevoegd aan verlanglijst