Zelf papier maken – zo doe je dat

Gepubliceerd: 25-03-2021 - Categorieën: Bullet Journaling , DIY Cadeaus , Home Deco , Kaarten maken , Moederdag , Productinfo/Technieken

Handgeschept papier is het mooiste papier

Handgeschept papier is fantastisch mooi. Als je het zelf maakt is het nog mooier omdat je het helemaal persoonlijk en uniek kunt maken, precies zoals je zelf wilt. Je kunt er reliëf op aanbrengen met stempels, je kunt er glitter, goudfolie, gedroogde bloemen of een servet erin verwerken.

In deze blog laten we je de basis zien van het zelf papier maken en geven we verschillende ideeën voor het personaliseren van je zelfgemaakte papier. Inclusief twee video’s!

In dit blogbericht krijg je voorbeelden voor:

  • De basis van het zelf papier maken
  • Rustiek handgeschept papier met eierkarton
  • Glinsterend papier met bladmetaal en glitter
  • Handgeschept papier met lavendel
  • Handgeschept papier met een kleurtje
  • Papier met reliëf
  • Papier met een servetdecoratie
  • DIY handgeschepte labels

De Basis van het zelf papier maken

In ons assortiment kun je een handige starterset vinden voor het zelf maken van papier. Deze set bevat een houten A5 vorm-frame (schepraam) voor het maken van papier, 65 gr cellulosepapierpulp, 4 stukken vilt en 5 gr gedroogde lavendel.

Zo ga je te werk voor papier scheppen

Stap 1: Bevochtig de papierpulp en scheur het in kleine stukjes. Laat het volledig inweken.

Stap 2: Klop de papierpulp tot een uniforme consistentie met een handklopper of een elektrische handmixer.

Stap 3: Giet het mengsel in een bak die groot genoeg is voor de mal voor het maken van papier. De dikte van het afgewerkte papier hangt af van de hoeveelheid pulp in het mengsel.

Stap 4: Roer het mengsel vlak voor gebruik nog even goed om. Dit is een belangrijke stap om het pulp gemakkelijk op het frame te kunnen scheppen.

Stap 5: Houd het frame verticaal aan de achterkant van de kuip met de kant waarop het scherm is bevestigd, naar je toe gericht.

Stap 6: Dompel het frame horizontaal onder de pulp. Duw het naar voren en naar achteren totdat het scherm bedekt is en til het frame uit de bak. Laat het water eraf druipen.

TIP: zeef de overgebleven pulp uit het water, laat het drogen en bewaar het voor de volgende keer. Giet het nooit rechtstreeks in de gootsteen, omdat het de afvoer kan verstoppen en bovendien is het zonde van je papierpulp! Drogen en bewaren. Het leuke is dat je straks misschien restjes pulp hebt met glitter een kleurtje, gedroogde bloemen en daar een heel interessant papiertje van kunt maken.

Stap 7: Vouw een stuk vilt en beweeg het langs de onderkant van het frame om het water op te nemen. Knijp het water eruit en ga zo door totdat het meeste water is opgenomen.

Stap 8: Draai het frame om en plaats het met de pulp naar beneden op een stuk droog vilt. Het startpakket bevat vier stukken vilt special voor het zelf papier maken. Laat deze na gebruik goed drogen voor de volgende keer!

Stap 9: Neem met je stuk vilt nog meer water op, maar druk slechts licht aan.

Stap 10: Verwijder voorzichtig het frame. Zorg ervoor dat de pulp van het frame loskomt voordat je het frame optilt. Laat het zelfgemaakte stuk papier op het vilt drogen. De droogtijd is afhankelijk van de kamertemperatuur, ongeveer 24-48 uur.

Video – zelf handgeschept papier maken

Nu weet je hoe zelf papier maken in zijn werk gaat. Hieronder laten we zien je je papier uniek kunt maken.

Papier maken met eierkarton

Maak zelf handgemaakt papier van papierpulp en eierkarton. Je kunt ook kranten, comic strips, pagina's uit een boek e.d. gebruiken. De stukjes eierkarton geven het papier een rustieke uitstraling.

Het proces voor het maken van dit papier is precies zoals voor de basis. Het enige verschil is dat je bij stap 1 naast het cellulosepapier, ook stukjes eierkarton toevoegt. Daarna gewoon de stappen 2 t/m 10 doorlopen.

Handgeschept papier met bladmetaal en glitter

Maak zelf papier van papierpulp met goudkleurig imitatie bladmetaal en glitter.

Stappen 1 en 2 zijn identiek aan de basis zoals hierboven beschreven. Bij Stap 3 giet je het geklopte mengsel in een bak, dat groot genoeg is voor het frame.  Als je dat gedaan hebt, kun je het bladmetaal toevoegen. Scheur het goudkleurige bladmetaal in kleine stukjes en strooi het in de bak.

Je kunt nu ook de glitter toevoegen. Daarna ga je verder met basisstap 4.

Handgeschept papier met lavendel

Het startpakket bevat een zakje lavendel. Je kunt deze gedroogde lavendel toevoegen bij basisstap 3. In dit voorbeeld zijn ook nog stukjes gescheurd karton toegevoegd om het papier wat meer ‘body’ te geven.

We hebben dit voorbeeld stap-voor-stap voor je uitgeschreven. Klik hier voor Handgeschept Papier met Lavendel.

Je kunt ook de video bekijken.

Papier met een kleurtje

Je kunt je zelfgemaakte papier kleuren met bijvoorbeeld vloeibare aquarelverf zoals we in dit voorbeeld hebben gedaan.

Stap 1 en 2 zijn weer de gewone basisstappen. Je weekt het gescheurde papier en je klopt het met de hand of met een elektrische mixer. Bij Stap 3 voeg je de verf toe. Eerst doe je de pulp in de bak met het laagje water. Daarna voeg je de art aqua aquarelverf toe.

Vergeet niet om plastic handschoenen te gebruiken vanwege de kleurstof. Omdat rood en groen complementaire kleuren zijn, geven een paar druppels groen in het rode verfbad een meer uitgewassen kleur. En vice versa.

Als je naar het voorbeeld kijkt, dan zie je ook dat het ene stuk papier een soort roze is en het andere een soort van zachtgroen. Nu weet je hoe je die look kunt bereiken. Maar experimenteer er gerust op los met verschillende kleuren.

Na het toevoegen van de aquarelverf even goed roeren en dan ga je verder met de rest van de basisstappen. Aan het eind snel je frame schoonspoelen, anders blijft het misschien verkleurd. Dat is in principe niet erg, maar persoonlijk vind ik het fijner werken met een ‘schoon’ frame.

Zelf papier maken met bloem-reliëf

Je kunt in papier dat je zelf maakt ook bloemen en andere figuren aanbrengen met behulp van stempels.

Stap 1, 2 en 3 zijn de normale basisstappen. Voordat je het frame in het mengsel gaat dopen om het pulp op te scheppen, ga je eerst stempels op het frame aanbrengen. Dit doe je met zelfklevende dotz op de buitenkant van het frame. De buitenkant is de rand met de nietjes, waar je ook de pulp op schept.

Dan ga je verder met stap 4 (goed roeren) en stappen 5 t/m 7 om de pulp op te scheppen, water opnemen enz.

Bij stap 8 is de stap waarbij je het frame omkeert op een droog stuk vilt. Dit is in principe ook hetzelfde. Alleen heb je nu een of meerdere stempels tussen papier en frame.

Ga door met stap 9 om nog meer water op te nemen. Zachtjes drukken en vooral het frame en de stempels niet verschuiven.

Bij stap 10 verwijder je het frame.

Het is mogelijk dat de stempels los zijn gekomen van het frame. Dat geeft niks. Verwijder de stempels in dat geval, voorzichtig van je papier.

Ik vind dat de stempels hier een beetje in het wilde weg zijn geplaatst. Je kunt ze uitknippen en gebruiken op een kaart of iets dergelijks. Persoonlijk zou ik eerst nadenken wat ik met het stuk papier wil en dan misschien een enkele bloem plaatsen of een randje van bloemen of zo.

Verwerk een servet in je handgeschept papier

De voorbereiding: Knip een ontwerp uit een servet. Verwijder voorzichtig de twee achterste lagen van het servet. Je gebruikt dus alleen de bovenste laag.

Doorloop vervolgens alle basisstappen van 1 t/m 10.

Na het drogen, breng je de uitgeknipte ontwerpen aan op je handgeschepte papier.

Druk voorzichtig een vochtige vilten doek op de servetontwerpen. Laat staan tot het papiermengsel helemaal droog is. Verwijder het papier van het stuk vilt.

Doop een penseel in water om een natte lijn dwars door het vel papier te "trekken". Hierdoor kun je het vel gemakkelijk scheuren op de natte lijn. Laat drogen.

De twee stukken kun je nu gebruiken om twee wenskaarten te decoreren.

Labels van handgeschept papier

Je kunt uitsteekvormen gebruiken op handgeschept papier om de vorm over te trekken op het papier en vervolgens uit te knippen. Maar de werkwijze hieronder is beter, omdat je daarmee een steviger label kunt maken.

De stappen 1 en 2 zijn identiek aan de basisstappen. Bij stap 3 gaat het anders. Je hebt nog steeds je bak met water en pulp nodig. Vervolgens plaats je de uitsteekvormen op het frame.

Met een bekertje neem je papierpulp op uit de bak en giet het in de uitsteekvormen.

Druk het pulp goed aan.

Vouw een stuk vilt en beweeg het onderlangs het frame lopen om het water op te nemen. Wring het vilt uit en ga door met water opnemen totdat het meeste water is opgenomen. Dit doek van vilt kun je vinden in je starterset.

Verwijder de uitstekers.

Draai het frame om en plaats het met de pulp naar beneden op een droog stuk vilt.

Neem meer water op, maar druk slechts licht aan om de vorm te behouden.

Verwijder voorzichtig het frame. Zorg ervoor dat de pulp van het frame loskomt voordat je het optilt. Laat het zelfgemaakte stuk papier op het vilt drogen. De droogtijd is afhankelijk van de kamertemperatuur (24-48 uur).

Maak gaten in de labels met een schroefpriem. Bevestig een stuk natuurlijk touw om op te hangen.

Ik vind ze supermooi, bijna te mooi om te gebruiken en weg te geven.

Conclusie zelf papier maken

Zelf papier scheppen is een superleuke hobby en het papier is prachtig! Je kunt het gebruiken in mixed mediaprojecten, in je journal, om iemand een briefje te schrijven, op een kaart en als cadeaulabels.

Met de getoonde inspiratie heb je zowel de basis geleerd als extra technieken om je papier te verfraaien. Experimenteer er lustig op los. Het kan niet mislukken. En bewaar en droog overgebleven papierpulp om een volgende keer te gebruiken.

Veel creatief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby Friends

Ben jij al iHobby Friend?
Ontvang een jaar lang 10% korting op ons hele assortiment*.
Word nu lid voor €10,-- en profiteer meteen.

 Klik hier voor meer informatie

* m.u.v. waardebonnen en reeds afgeprijsde artikelen

Product toegevoegd aan verlanglijst