Vogels en een kat van Papier-maché pulp

Boetseren met papier-maché pulp

Van papier-maché pulp kun je met water een mengsel maken, waarmee je kunt boetseren. Bijvoorbeeld om kleine bakjes te maken, of vogels en andere dieren.

Voor de vogels in dit artikel is iedere keer een geraamte gemaakt van styropor en alu-draad. Dat geraamte is bekleed om de vogel een mooi figuur te geven. Na het drogen kan de vogel (of andere vorm) geverfd worden met A-color of Plus Color acrylverf.

Let op: de droogtijd van papier-maché pulp kan best lang zijn, tussen 1 en 8 dagen en hangt helemaal af van de dikte van de papier-maché pulp, de warmte en vochtigheid in huis.

Goed drogen is wel belangrijk want als de figuur niet goed droog is, loopt de verf bij het schilderen uit. Laat de figuur liever te lang drogen dan te kort.

In het overzicht van gerelateerde producten hieronder, kun je alle in deze blog genoemde hobbyproducten vinden.

Mengen van papier-maché pulp met water

Gebruik 1 deel water op 3 delen pulp.

Zorg dat je de droge papierpulp goed aandrukt, zodat er niet te veel lucht tussen zit, anders klopt de verhouding niet en wordt de pulp te nat.

Na het aanmaken is de pulp direct klaar voor gebruikt.

De aangemaakte pulp is in een goed afgesloten bak minstens 1 week te bewaren bij kamertemperatuur.

Vogels met lange halzen

Voor deze vogels is aluminiumdraad gebruikt voor de hals. Je kunt dit gemakkelijk buigen in de gewenste vorm en daarna bekleden met papier-maché pulp. De vogels kunnen geschilderd worden in iedere kleur, helemaal naar eigen fantasie. Hier is A-color glasverf gebruikt, maar gewone A-colors zijn ook heel goed. A-color metallic en A-color glitter zijn onze favorieten.

Plus Color acrylverf heeft een matte uitstraling. Wil je een glossy vogel, dan kun je de geverfde vogel aflakken met een vernis. Bijvoorbeeld vernis glans gloss.

Voor deze vogels is een frame gemaakt van een styropor ei va 10 cm. De lange hals is van alu-draad met een diameter van 1mm. Voor de kop is een kleine styropor bal gebruikt met een diameter van 2 cm.

Bekleed de hele vorm met papier-maché pulp. Voor de hals heb je uiteraard meer pulp nodig dan voor het lijf. Voor de kop heb je ook een flinke laag nodig, zodat je de ogen en snavel uit de pulp kunt boetseren. Je kunt de ogen en snavel ook afzonderlijk boetseren, maar dan heb je waarschijnlijk een beetje lijm nodig om ze op de kop te lijmen. Dit kan gemakkelijk met Clear Multi Glue.

Boetseer ook vleugels en voeten (poten) voor de vogel om te kunnen staan.

Na het boetseren, laat je je vogel goed drogen.

Wanneer de vogel droog is, kun je hem geheel naar eigen fantasie verven. Je kunt ook extra veren, strasstenen enzovoort toevoegen om je vogel nog mooier te maken.

Kippen

Deze kippen zijn op precies dezelfde manier gemaakt als de vogels hierboven. In plaats van alu-draad is voor de hals bloemdraad gebruikt, vier lagen dik.

Je kunt zelf kiezen wat je het prettigst vindt om het frame mee te maken. Sommige mensen werken graag met meerdere stukken bloemdraad omdat je de pulp er ook een beetje tussen kunt proppen. Anderen werken liever met een alu-draad.

Hier is een styropor ei gebruikt van 6cm. De kop heeft als basis een styropor bal van 1,5 cm.

Het bloemendraad heeft een diameter van 0.5 mm. Voor de hals zijn vier stukken bloemendraad met elkaar verstrengeld om 1 koord te maken.

Bekleed de vorm met papier-maché pulp. Zorg voor voldoende papier-maché pulp aan de onderkant van het ei, zodat het zelfstandig kan blijven staan.

Boetseer ogen, snavel en kam en druk deze direct op de nog natte kop. Wil het niet blijven zitten, gebruik dan een beetje lijm. Bijv. Clear Multi glue lijm. Laat de kip goed drogen. Dit kan 2 tot 8 dagen duren, afhankelijk van de temperatuur en hoe dik de papier-maché pulp is aangebracht.

Na het drogen kan de kip geverfd worden. Deze is geverfd met Plus color Acrylverf roze. De witte stippen zijn aangebracht met een foam tamponeerstokje. En de stippen op de witte stippen zijn gemaakt met de achterkant van een penseel.

Een kleurig kuiken

Voor deze vogel is een ei van 12 cm gebruikt. Het ei is bekleed met papier-maché pulp. Vleugels, ogen en snavel zijn geboetseerd van papier-maché pulp en tegen het ei gedrukt.

Als de snavel bijvoorbeeld niet wil blijven zitten, dan kun je een beetje lijm gebruiken om de snavel op het ei te bevestigen.

De poten zijn gedraaid van aluminiumdraad met een dikte van 1mm.

Laat het kuiken goed drogen en daarna kan het geschilderd worden. Hier is Plus Color Acrylverf gebruikt in vrolijke kleuren.

Vogel met lange poten

Deze vogel is gemaakt van een styropor ei van 6 cm. En de kop is een styropor bal van 3 cm. De poten zijn gemaakt van 3 draden bloemdraad met een lengte van 30 cm, dat je dubbel vouwt. Aan de onderkant zijn de boten bij elkaar gebonden iets boven het gebogen gedeelte.

Bekleed het ei en de bal met papier-maché pulp.

Plaats de kop op het lijf en zet aan elkaar vast met papier-maché pulp, helemaal rondom de aanhechting, zodat het één geheel wordt.

Deze poten zijn gemaakt van stukken bloemendraad geknipt op 30 cm lengte. Dit bloemendraad heeft een diameter van 1.4 mm. Je neemt drie stukken en vouwt het dubbel. in het midden wikkel je er een ander stukje bloemdraad omheen om de stukken bij elkaar te houden. Hiervoor gebruik je dun bloemendraad met een dikte van 0.5 mm.

Dan wikkel je de onderkant van de poten bij elkaar, ook met dun bloemdraad, ongeveer 4 cm vanaf de onderkant. Vervolgens buig je het draad om de voet te maken. De tenen zijn ongeveer 3 cm in lengte.

Wanneer je een grotere vogel wilt maken van een groter ei, dan heb je langere tenen nodig, zodat de vogel goed blijft staan.

De poten duw je in de onderkant van het lijf van de vogel. Werk rondom de poten de aanhechting bij met papier-maché pulp.

Laat de vogel eerst goed drogen en dan kun je gaan schilderen. Hier is de vogel eerst wit geverfd met witte Plus Color acrylverf. Vervolgens is van witten en zwarte acrylverf een licht grijze kleur gemengd en met een tamponeerstokje op de vogel gedept.

De kop is wit gelaten, maar over het midden van de kop is een grijze streep gemaakt. De snavel en de ogen schijn geverfd met zwarte verf.

Een kat van papier-maché

Deze kat is gemakkelijker te maken dan je zou denken. Na het drogen kun je de kat schilderen in je favoriete kattenkleuren.

Voor de kat is een styropor kegel gebruikt van  11 cm hoog en een bal met een diameter van 3 cm. Steek een bloemstok in de kegel. Hierop kun je de kop vastzetten. Bekleed beide onderdelen met papier-maché pulp. Gebruik extra papier-maché pulp op de kop, zodat je hier ook de snoet van kunt boetseren. Boetseer oren en plaats op de kop.

Je boetseert van papier-maché ook armen voor de kat en zet deze op het lijf. En twee kleine bolletjes druk je tegen de voorkant onderaan voor zijn andere twee poten. Vervolgens rol je een staart van papier-maché en drukt deze stevig vast op de kat en drapeer de aan de onderkant naar voren toe, zodat deze tegen het lijf aanligt.

Nu laat je de kat goed drogen en daarna kun je hem schilderen met Plus Color acrylverf of A-color acrylverf.

Je kunt van papier-maché ook een mandje boetseren voor de kat. Dat zal hij vast fijn vinden.

Een abstract beeld van styropor en papier-maché

Dit abstracte beeld is ook gemaakt van styropor vormen, aan elkaar gezet met bloemendraad en vervolgens bekleed met papier-maché pulp. Na het drogen kun je je beeld schilderen naar eigen smaak.

Voor het beeld hierboven zijn 3 kegels gebruikt, met dwars daarboven op een ufo-vorm. Voor de kop is ook een ufo gebruikt. Je kunt kegels, ballen, eieren en ufo's gebruiken om je beeld te maken. Je kunt styropor ook heel gemakkelijk snijden. Bijvoorbeeld als je een half ei of halve bal wilt gebruiken. Zet het beeld in elkaar met bloemendraad en dan ga je je vorm bekleden met papier-maché pulp. Zorg dat je de aanhechtingen netjes wegwerkt door hier iets meer papier-maché pulp aan te brengen. Je kunt met je vingers de pulp netjes glad strijken. Je kunt er ook voor kiezen om het oppervlak lekker ruig en bobbelig te laten. Met een kam kun je ook structuur aanbrengen.

Laat goed drogen en verf naar eigen smaak.

Veel creatief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking
Product toegevoegd aan verlanglijst