Tie Dye met Jacquard Tie Dye verf

Gepubliceerd: 14-07-2020 - Categorieën: Productinfo/Technieken , Textiel Decoreren

Tie-Dye met Jacquard, zo doe je het

In ons assortiment kun je nu ook heel voor hobbyproducten vinden van het fantastische merk Jacquard. We hebben onder andere de Tie-dye producten van Jacquard opgenomen. De kleuren zijn helder en hechten heel goed waardoor je T-shirt of ander textiel heel lang mooi blijft. Ook na vele wasbeurten!

Hoe je zo'n fantastische regenboog spiraal kunt maken en nog veel meer fantastische vormen, laten we zien in de video's onderaan.

Voor iedereen die gewend is te werken met Tulip Tie-Dye, kan ik zeggen dat het in principe precies hetzelfde werkt, alleen laat je het textiel voor het dyen eerst 20 minuten weken in een soda ash mengsel zodat de verf goed hecht aan het textiel.

Hier onder is een handige video die je precies laat zien hoe het werkt en daaronder hebben we de aandachtspunten nog een keer voor je uitgeschreven.

Omrekenen van gebruikte maten

1 Gallon = 3,79 liter

1 Theelepel = 5 ml

1 Eetlepel = 15 ml

1 Kop = 240 ml

8 fluid ounces = 1 kop = 240 ml

Voor het mengen van de dye (kleurstof) wordt 2 theelepels (samen 10 ml) aanbevolen op 8 fluid ounces water.  Dit is 240 ml.

Dit kan helaas niet in grammen worden weergegeven, omdat het inhoudsmaten zijn. Eén eetlepel lood weegt bijvoorbeeld meer dan één eetlepel peper. Als je heel precies wilt afmeten, is een setje maatlepels heel handig. Wij denken bij (mili)liters vaak direct aan vloeistoffen, maar een liter is dus een inhoudsmaat en staat gelijk aan 1 kubieke decimeter (1 dm³).

Twee productgroepen Tie Dye

Er zijn twee productgroepen Dye. Allebei de groepen bevatten de professionele Procion Dye mix. Het verschil zit hem in met of zonder flesjes.

Er zijn sets met

  • Procion poeders in spuitflesjes.
  • Procion poeders in potjes zonder spuitflesjes

De Jewel Tone sets bevatten twee bij elkaar passende kleuren in flessen. Deze maak je klaar door er water bij te voegen tot de op het flesje aangegeven lijn. Goed schudden voor gebruik en je kunt beginnen.

Maar er zijn ook Procion sets zonder flesjes. De poeders zitten dan in een potje met schroefdeksel. Dit is voordeliger want op een gegeven moment heb je genoeg flesjes.

Zitten er dus geen spuitflesjes in het pakket, en heb je geen spuitflesjes over van een ander tie-dye project, dan kun je lege spuitflessen, van Jacquard, bij ons kopen.

De spuitflessen kunnen vele keren gebruikt worden. Om niet in iedere verpakking flessen mee te leveren, houdt Jacquard haar tie-dye producten super betaalbaar!

Je kunt met de poeders in potjes ook handige dompelbadjes maken om bijvoorbeeld een shirt (of meerdere shirts) in één egale kleur te verven. Dit topje is bijvoorbeeld geverfd in een kleurbadje. Instructies laten we helemaal onderaan deze blog zien.

De instructies voor Tie-Dye met Jacquard producten

1. Bereid je werkplek voor door er een stuk plastic op te leggen. Een plastic tafelkleed is hiervoor erg handig.

2. Trek de handschoenen aan.

3. Was je textiel in de wasmachine met een beetje wasmiddel, maar niet met wasverzachter. Drogen is niet nodig want de volgende stap is om het te weken in Soda Ash (4)

4. Voeg een zakje Soda Ash toe aan een emmer of bak met 2 gallons (7.58 liter) heet water uit de kraan. Goed roeren om de Soda Ash op te lossen. Voeg vervolgens het textiel dat je wilt gaan verven toe en laat 20 minuten weken.

5. Terwijl je textiel aan het weken is, kun je alvast de spuitflesjes verf klaarmaken. Heb je een flesje met kleurstof, vul deze dan met water tot de vullijn.

Heb je de kleurstof in een potje, dan maak je een spuitflesje klaar door er 2 theelepels poeder in te doen en 240 ml water. Bevat je pakket de kleine Urea korrels, voeg dan ook 1 eetlepel Urea toe aan het flesje. Heb je die niet weg, dan laat je die weg. Alles goed schudden.

6. Wanneer je textiel 20 minuten geweekt heeft in de Soda Ash, is het van belang om het goed uit te wringen, maar niet uit te spoelen. Het Soda Ash/water mengsel blijft minstens vier dagen goed, dus je kunt het vaker gebruiken.

7. Je kunt nu je voor-geweekte en uitgewrongen textiel oprollen voor het gewenste patroon. Zet vast met elastiekjes. En vervolgens kun je de Tie-Dye verf erop spuiten.  Doe dit aan beide kanten.

8. Daarna plaats je het gespoten textiel in een plastic zak of je wikkelt het in een stuk plastic folie en je laat het 12 tot 24 uur rusten. Hierdoor trekt de verf goed in de vezels en krijg je heldere kleuren.

9. Nadat je textiel gerust heeft kun je het uitspoelen onder de kraan. Daarna kun je het op gebruikelijke manier wassen in de wasmachine.

Verrassende Tie-Dye resultaten

Hieronder hebben we verschillende video’s die je laten zien hoe je textiel oprolt voor het maken van verschillende patronen. Bedenk gerust ook eigen manieren voor het oprollen van het textiel.

Video met basisinstructies en 5 manieren van rollen

In deze video wordt het textiel eerst voorgewassen in de wasmachine (zonder wasverzachter) en daarna nog 20 minuten geweekt in Soda Ash. Je kunt hier ook zien tot waar je de flesjes verf moet vullen. Goed schudden en het feest kan beginnen!

De regenboog spiraal - tie dye

Zelfde spiraal met iedere keer ander resultaat

In de video hieronder kun je zien wat het effect is van het aanbrengen van de verf op verschillende manieren.

Spiralen met zwarte achtergrond

Tie dye symetrische regenboog

Regenboog strepen

Tie Dye een hart

Topje geverfd in kleurbad

Vouw het topje in plooien en plaats elastiekjes of bind strak vast met touwtjes over de lengte.

Plaats het shirt in een Tie Dye verfbadje. De verhouding is hetzelfde als voor in de flesjes. Dus 2 theelepels op 240 ml. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van hoe groot je stuk textiel is. Het is van belang dat je het goed kunt onderdompelen. Dit systeem wordt veelal gebruikt als je meerdere shirts wilt doen.

Na het badje goed uitspoelen en laten drogen. Daarna kun je deze shirt decoreren met een textielstift. Plaats wel een stuk karton in de shirt om doordrukken naar de achterkant te voorkomen. Om het shirt wasbaar te houden, is het van belang om de verf van de textielstift te fixeren door strijken volgens de instructies op de verpakking. Vergeet net een bakpapier tussen strijkijzer en textielverf te plaatsen voor het behoud van je strijkijzer. Meestal is 5 minuten strijken voldoende om textielverf uit stiften te fixeren.

Maak de top helemaal mooi, door kleine rocaille kraaltjes langs de hals en op de bandjes te naaien.

Klik hier voor het assortiment rocailles.

Veel Plezier

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby gebruikt cookies om uw bezoek en het winkelen bij iHobby persoonlijker en makkelijker te maken. Door verder te kijken op onze website gaat u hiermee akkoord.

Product toegevoegd aan verlanglijst