Textielspray, zo gebruik je het voor een mooi resultaat

Gepubliceerd: 07-07-2020 - Categorieën: Knutselen met Kinderen , Productinfo/Technieken , Textiel Decoreren

Textielspray voor kleding en home deco


In ons assortiment kun je verschillende textielsprays vinden van uitstekende kwaliteit. In deze blog laten we je zien hoe je kunt decoreren met de sprays van La Pajarita en van Tulip. De algemene richtlijnen gelden voor alle textielsprays. Volg voor het fixeren de aanwijzingen op de verpakking, want deze zijn vaak verschillend van merk tot merk.

Klik hier voor alle Textielspray in het iHobby assortiment.

Algemene richtlijnen

Was een nieuw stuk textiel altijd voor. Zonder wasverzachter. Dit is zodat de verf beter hecht! In nieuw textiel zitten vaak stukjes stijfsel of zo, en als je die er niet eerst uitwast, dan was je die er later uit en tegelijkertijd ook de verf die je op die plekken hebt gespoten. Dus altijd eerst even voorwassen.

Bescherm ook je werkplek met een stuk plastic tafelkleed bijvoorbeeld.

Houd eventueel handschoenen bij de hand en een keukenrol is ook altijd handig.

Wanneer je een T-shirt, kussenhoes, een boodschappentas of iets dergelijks gaat verven, plaats er dan een stuk karton in, zodat de verf niet doordrukt naar de achterkant.

De verf zit in een spuitfles en is daardoor gemakkelijk aan te brengen. Voor gebruik even schudden, en misschien even testen op een proeflapje of een stuk keukenpapier, om te kijken of de spuit (het mondstuk en pompje) niet verstopt zitten en om even op gang te komen.

Na gebruik raden we aan de mondstukken uit te spoelen met lauw water, zodat de verf er niet in opdroogt en de pomp en het spuitstuk verstopt raken.

Voor een mooie nevel druk je de pomp helemaal in. Wil je spatten, dan druk je de pomp helemaal in en laat die weer omhoogkomen tot ongeveer halverwege. Dan maak je korte pompbewegingen om het spat-effect te krijgen. Je kunt dit goed zien in de video van Tulip Textielspray helemaal onderaan in deze blog.

Fixeren

La Pajarita Textielspray

Na het decoreren is het van belang de verf goed te laten drogen. Wanneer de verf droog is kun je deze fixeren door strijken. Let op: het is van belang dat je ongeveer 5 minuten strijkt! Strijk vanaf de achterkant, dus niet direct op de verf, want dan gaat de verf aan je strijkijzer kleven. Je kunt ook op de voorkant strijken, maar plaats dan wel een stuk bakpapier tussen strijkijzer en de verf op de stof.  Na het strijken kan je werkstuk na 72 uur (!) in de wasmachine gewassen worden op 40 graden.

Tulip Textielspray

Tulip Fabric Spray hoeft niet gefixeerd te worden door strijken, maar wel 72 uur goed laten drogen en dan kan de ondergrond op 30ºC gewassen worden.

Video's - zo gebruik je textielspray

In de video’s hieronder kun je zien hoe je een kledingstuk kunt afplakken om banen te spuiten en hoe je een stencil kunt gebruiken voor een mooie rand, hoe je schoenen kunt spuiten en ook hoe je textielspray gebruikt op een donkere ondergrond. En niet te vergeten, hoe je het tie-dye effect kunt bereiken met Textielspray!

Video Kledingstuk afplakken

In deze video kun je zien hoe een korte broek van spijkerstof is gedecoreerd met banen en randen gemaakt met stencils.

Video Sneakers decoreren

In deze video zie je hoe je stickers kunt gebruiken voor het maken van motieven. Fixeer door de schoenen in zonlicht te plaatsen.

Textielspray op donkere ondergrond

La Pajarita textielspray, net zoals de meeste textielsprays, werkt het beste op een lichte ondergrond. Wil je toch een donkere ondergrond decoreren, gebruik dan een spray met een groot contrast. Hier is bijvoorbeeld witte spray gebruikt op een donkergrijze ondergrond.

 In deze video kun je ook zien hoe leuk en gemakkelijk het is om stencils te gebruiken.

Decoreren met Tulip Fabric Spray

In deze video wordt naast de methode van decoreren met stencil en afplakken met schilderstape, ook nog de afdek-techniek getoond, zoals bij het voorbeeld van de schaar. Dit is dezelfde methode als gebruikt bij de schoenen waar werd afgeplakt met stickers. Alleen ligt de schaar hier los. Ook kun je kant en cake servetten gebruiken voor het maken van patronen op je ondergrond.

Tie-Dye met Textielspray

Je kunt ook het Tie-Dye effect krijgen met textielspray. Hiervoor zijn twee manieren.

De eerste manier kun je zien in het voorbeeld hierboven van de door ons gedecoreerde rugzak.

Klik hier voor de Werkbeschrijving.

De twee de manier kun je zien in de Tulip video hierboven, op 4.03 minuten.

Het wordt de crumple-techniek genoemd, dit is een soort van voorzichtig kreuken of verfrommelen van de stof. Je verzamelt de stof met je vingers en dan spuit je de verf erop.

Na de eerste laag spreid je de stof weer uit en verzamel je die opnieuw en spuit je de tweede laag. Het kan handig zijn om hier handschoenen voor aan te doen, zodat je vingers niet onder de verf komen te zitten.

Met deze kreuk-techniek kun je meerdere kleuren op de stof spuiten en krijg je een mooi Tie-Dye effect met weinig moeite.

Textielspray en aanverwante producten

Hieronder hebben we enkele populaire textielsprays uitgelicht en ook stencils en ondergronden.

Klik hier voor alle textielsprays

Klik hier voor alle stencils (sjablonen)

Klik hier voor al het kant-en-klaar textiel

Meer ideeën met textiel kun je vinden bij inspiraties Textiel.

En natuurlijk op het blog bij Textiel Decoreren onder Home Deco.

Veel creatief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking


iHobby Friends


Spaar jij al punten bij iHobby?
Maak een account bij ons aan en meld je aan voor ons iHobby Spaarprogramma en spaar voor leuke kortingen.

 Klik hier voor meer informatie

Product toegevoegd aan verlanglijst