Krijftverf (chalk verf) voor Home Deco

Gepubliceerd: 06-04-2021 - Categorieën: DIY Cadeaus , Home Deco , Productinfo/Technieken

Wat is krijtverf en wat kun je ermee?

Krijtverf (chalk verf) is een verf op waterbasis met een krijteffect en een matte uitstraling. Geschikt voor allerlei ondergronden. Krijtverf wordt veel gebruikt voor upcycling van meubelen.

Populair want gemakkelijk aan te brengen

Een van de redenen dat krijtverf zo populair is voor upcycling van meubelen is dat krijtverf zo gemakkelijk aan te brengen is met kwast of roller. Voor het verven met andere verven is het vaak nodig om bijvoorbeeld een oude ladekast helemaal schoon te schuren. Met krijtverf hoeft dat niet. Het is wel van belang dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Is de ondergrond heel glad, dan is het raadzaam om de ondergrond licht op te schuren

Afwerken met een laagje was voor krijtverf

Het wordt aangeraden om krijtverf ondergronden af te werken met een was-laag, vooral als je het geverfde voorwerp in de badkamer of andere vochtige omgeving gaat gebruiken. Maar sowieso is de waslaag een goede bescherming.

Shabby-chic of trendy chic?

Een aantal jaren terug was Shabby-Chic heel populair voor inrichtingen geïnspireerd op idyllische romantische en rustieke beelden van het Franse platteland. Tegenwoordig kan dat nog steeds, maar is er ook een hang naar Trendy Chic.

Het verschil zit hem in het verweerd doen lijken (distressed) van zowel oude als nieuwe ondergronden. Of die ondergrond groot is als een dressoir of klein als een sieradenkistje maakt daarbij niet uit. De een houdt van Shabby-Chic en de ander van Trendy Chic.

Hieronder laten we je verschillende voorbeelden zien van wat er allemaal kan met krijtverf.

Krijtverf voor de Shabby-Chic look

Je kunt zowel oude meubelen of decoratieve Home Deco artikelen een shabby-chic uiterlijk geven met krijtverf. Je brengt hiervoor twee lagen krijtverf aan in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld wit onder en roze er bovenop. Daarna ga je lichtjes schuren, waardoor de onderste kleur tevoorschijn komt voor een verweerde look.

Dit sleutelkastje is gedecoreerd met twee kleuren krijtverf en opgeschuurd zodat de onderste kleur te voorschijn komt.

Eerst is een zeegroene krijtverf aangebracht. Voor een strakke look wordt aangeraden om 2 lagen aan te brengen. Laat de verf goed drogen tussen iedere laag.

Daarna is een lichtere kleur krijtverf aangebracht.

Laat goed drogen en dan kun je gaan schuren om de onderste laag zichtbaar te maken. Dit geeft de ondergrond de verweerde shabby-chic look.

Stoelen en eettafel gedecoreerd met krijtverf

Trendy Chic krijtverf look

In 2021 zien we steeds meer de variant waarbij een ondergrond of alleen heel lichtjes wordt opgeschuurd om bijvoorbeeld op de ondergrond aangebrachte reliëf randen uit te lichten of helemaal niet opgeschuurd. Als je niet gaat schuren, hoef je ook maar één kleur krijtverf te gebruiken.

Een mooi voorbeeld van krijtverf-chic is het bureau hierboven en de schilderijlijst is in de shabby-chic stijl.

Voor grote voorwerpen raden we de Chalky Vintage Look krijtverf aan van Viva Decor die verkrijgbaar is in potten van 250 ml.

Na openen zijn deze potten beperkt (ongeveer 3 maanden) houdbaar. Goed afsluiten is van belang en nooit water in de pot mengen. Als je water wilt toevoegen aan je krijtverf dan in een andere bak doen.

Voor kleinere projecten zijn de 60 ml krijtverf flesjes (tubes) van La Pajarita heel geschikt.

Decoreren van glas en metaal

Deze blikken zijn geverfd met krijtverf. Je kunt dit doen in twee kleuren en vervolgens schuren om de onderste kleur naar boven te brengen. Of je kunt één kleur aanbrengen en schuren om het onderliggende metaal zichtbaar te maken.

Persoonlijk vind ik verven op metaal en glas met een kwast heel lastig en vervelend omdat het zo streept. Ik gebruik ik dat geval liever een foam tamponeerstokje. Een handig alternatief is om de La Pajarita chalk spray te gebruiken.

Voor het aanbrengen van kleine details zijn de La Parjarita krijtstiften erg gemakkelijk. Hiermee kun je op je ondergronden tekenen en schrijven.

Krijtverf combineren met stencils

Krijtverf is heel goed te combineren met stencils (sjablonen) om gestencilde motieven aan te brengen.

Het proces is heel gemakkelijk. Allereerst verf je je ondergrond met 1 of 2 kleuren krijtverf, al naar gelang of je wilt distressen of niet. Na het drogen van de ondergrond kun je met stencils in de weer om motieven over te brengen op je ondergrond. Hiervoor gebruik je ook krijtverf.

In de video hieronder kun je zien hoe gemakkelijk dat is.

Klik hier voor een ruime keuze aan stencils (sjablonen).

Krijtverf combineren met decoupage

Je kunt ook heel goed de decoupage techniek gebruiken om bloemmotieven e.d. aan te brengen op je met krijtverf geverfde ondergronden. Gebruik matte decoupage lijmlak voor een mooi resultaat.

Veel decoratief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby Friends

Ben jij al iHobby Friend?
Ontvang een jaar lang 10% korting op ons hele assortiment*.
Word nu lid voor €10,-- en profiteer meteen.

 Klik hier voor meer informatie

* m.u.v. waardebonnen en reeds afgeprijsde artikelen

Product toegevoegd aan verlanglijst