Haken, zo doe je dat

Gepubliceerd: 12-05-2020 - Categorieën: DIY Cadeaus , Haken , Home Deco , Productinfo/Technieken

Beginnen met haken

Wil je ook graag leren haken? In deze blogpost helpen we je op weg met inspiraties waar je gelijk mee kunt beginnen en met handige video’s om verschillende haaksteken te leren.

Haken is eigenlijk heel gemakkelijk. Je hebt er alleen een bol garen (wol) en een haaknaald voor nodig.

Welke haaknaald

De maat van de haaknaald hangt af van het garen dat je kiest. Op het etiket staat altijd aangegeven welke breinaald en welke haaknaald je nodig hebt voor het beste resultaat. Voor het Oeko-tex katoengaren is dat een haaknaald 3 of 3,5. Haak je vrij strak, dan kun je misschien beter voor een haaknaald nr. 3,5 kiezen. Haak je losjes, dan is waarschijnlijk een haaknaald nr. 3 beter.

Begin klein

Het is ook verstandig om gewoon te beginnen met een lapje van 10 x 10 cm. Voor een haakwerkje van 10 x 10 cm, maak je een ketting van lossen. Wanneer je ketting 10 cm meet, heb je voldoende lossen gemaakt en kun je beginnen met het haken van rijen (toeren, banen). En je gaat net zo lang door met het haken van rijen tot je lapje 10 cm hoog meet.

Goed leren haken is een kwestie van oefenen. Haak verschillende lapjes in verschillende kleuren en naai ze later aan elkaar voor een poppendekentje of een kussenhoes.

Waarom Oeko-tex katoengaren

Wij raden aan om te beginnen met het mooie Oeko-tex katoengaren dat verkrijgbaar is in 30 verschillende kleuren. Het is niet duur en van uitstekende kwaliteit die lang goed blijft. Katoengaren is heel geschikt om te haken, omdat het mooi in vorm blijft en je kunt een deken of vaatdoek van katoengaren gemakkelijk in de wasmachine wassen.

Bekijk hier alle kleuren Oeko-tex katoengaren

Laten we beginnen

Dus pak een bol garen en een haaknaald en leer hieronder hoe je een ketting van lossen maakt.

Wanner je wilt beginnen, zet je eerst steken op, zoals je kunt zien in de video hierboven. Dit zijn de zogenaamde losse steken in een ketting.

HEt is de bedoeling om gelijkmatig te haken en alle steken ongeveer gelijk te maken. Sommige mensen beginnen heel strak en gaan dan steeds losser haken. Andersom kan ook. Probeer dus zoveel mogelijk gelijkmatig te haken. Dit is echt gewoon een kwestie van oefenen.

Tip 1: Wanneer je het uiteinde van een bol garen kunt vinden dat midden in de bol zit, gebruik dan liever dat uiteinde. Want dan ligt je bol namelijk stil tijdens het haken en dat werkt veel prettiger. Een alternatief is om een breischaal te gebruiken, zodat je bol niet alle kanten op gaat.

Tip 2: Voor video's met gesproken toelichting verwijzen we je graag naar de gratis haakcursus voor beginners van handwerles.nl

Nu je de ketting hebt gehaakt, ga je beginnen met het haken van de rijen. Een veel gebruikte steek is de vaste. Hieronder kun je zien hoe je een rij vasten haakt.

De vaste haken

Je haakt deze vasten in de steken van de ketting van lossen.

Tip: Als er iets fout gaat tijdens het haken, is het heel gemakkelijk om een stukje uit te halen door voorzichtig aan de draad te trekken, tot je weer bij de steek gekomen bent waar alles nog goed ging.

Zo haak je een stokje

Een andere veel gebruikte steek is het stokje. Het voordeel van het stokje is, dat je minder rijen hoeft te haken om de 10 cm hoogte te bereiken.

De popcorn steek

De popcorn steek is een fantastisch leuke steek en minder moeilijk dan je zou denken.

De popcorn steek is helemaal niet moeilijk en ziet er spannend uit. Deze popcorn steek heet in het Engels Bobble stitch en wordt ook vertaald als bobbelsteek, balletjes steek en noppen steek.

Je maakt de popcorn steek met 5 onafgemaakte stokjes in één steek. Dit gaat als volgt:

Je hebt net twee vasten gemaakt (zie patroon), en je hebt nu 1 lus op je haaknaald. Om je stokje te beginnen, sla je om, je steekt ne naald in de volgende steek en je slaat weer om en haalt door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Sla om en trek je haaknaald door 2 lussen. Je hebt nu een onafgemaakt stokje en 2 lussen op je naald. Je gaat nu in dezelfde steek nog 4 onafgemaakte stokjes maken. In totaal heb je dan 6 lussen op je naald. Sla om en trek je haaknaald door alle 6 de lussen. En je popcorn bobbel is klaar.

Popcorn steken worden normaal gesproken aan één kant van je haakwerk gemaakt (dus niet aan beide kanten). Haak dus na een rij popcorn steken een rij vasten of stokjes. Doe je dit niet dan krijg je bobbels aan beide kanten van je werk, wat meestal niet de bedoeling is.

De Krab steek haken, voor een mooie afhechting

En tot slot hebben we nog een video voor je met de crab steek. Dit is een achterwaartse vaste en wordt veel gebruikt om randen te haken, omdat deze steek een mooie strakke afwerking geeft.

Eenvoudige haakprojecten

Je kunt gerust vierkantjes haken in verschillende kleuren voor een leuke kussenhoes of poppendekentje om het haken goed in de vingers te krijgen. Het voordeel van kleine lapjes is dat je er ook geen eeuwigheid mee bezig bent.

Haak een stevige vaatdoek

Het zelf maken van vaatdoeken is op dit moment razend populair.

Deze vaatdoek is gehaakt met vasten. Deze vaatdoek is gehaakt met oeko-tex katoengaren met haaknaald nr. 3.

Week voor het eerste gebruik de vaatdoek in koud water met een beetje witte azijn. Hierdoor blijven de kleuren mooi en dit verhoogt ook het absorberende vermogen van je vaatdoek. Was daarna de vaatdoek in de wasmachine op 40°C. Je vaatdoek is nu klaar voor gebruik.

Download hier het gratis haakpatroon: Vaatdoek gehaakt met vasten.

Vaatdoek met Ribbels

Deze vaatdoek in ribbelsteek is eenvoudiger te haken dan het lijkt.

Deze vaatdoek met 20 x 20 cm en is gehaakt met oeko-tex katoengaren met haaknaald 3.

Vergeet niet je vaatdoek te weken in azijn om de kleuren goed te houden en het opname vermogen te verbeteren. Daarna wassen in de wasmachine en je kunt de vaatdoek in gebruik nemen.

Download het haakpatroon: Vaatdoek met ribbelpatroon

Vaatdoek gehaakt met popcornsteek

Wil je de popcornsteek oefenen, dan is deze vaatdoek daar perfect voor. Deze vaatdoek meet 17 x 17 cm en is gehaakt met oeko-tex katoengaren en haaknaald nr. 3. In de video hierboven kun je zien hoe je de popcornsteek maakt.

Download hier het haakpatroon: Vaatdoek gehaakt met de popcornsteek

Make-up tasje met ombre-effect haken

Het leuke van dit patroon is de overgangen van de kleuren. Hiervoor is het nodig om met twee draden te haken. De onderkant is gehaakt in de donkerste kleur roze (terracotta). Je hoeft hier niet twee bollen voor aan te schaffen. Om met twee draden te haken, kun je de draad aan de buitenkant van de bol gebruiken en het andere uiteinde dat binnenin de bol zit.

Klik hier voor het patroon en een stap-voor-stap werkbeschrijving

Veel creatief plezier,

Team iHobby

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby gebruikt cookies om uw bezoek en het winkelen bij iHobby persoonlijker en makkelijker te maken. Door verder te kijken op onze website gaat u hiermee akkoord.