Alles over Foam Clay

Gepubliceerd: 06-05-2020 - Categorieën: Knutselen met Kinderen

Foam Clay - Klei met kleine balletjes

Foam Clay is een fantastische klei die vooral gebruikt wordt om allerlei soorten ondergronden te decoreren. In deze blog laten we je verschillende manieren zien om met Foam Clay mooie resultaten te behalen.

Video - Introductie op Foam Clay

In deze overzichtsvideo geven we je een idee van de mogelijkheden.

Het paardje in de video, is bekleed met groene Foam Clay en vervolgens zijn manen en staart gemaakt van slierten Foam Clay. De sterren zijn geponst. Wanneer je Foam Clay uitrolt en dan laat drogen, is het heel goed te knippen, te snijden en te ponsen. Om droge Foam Clay onderdelen te bevestigen, kun je een beetje verse (nog natte) Foam Clay gebruiken als lijm.

Wat is Foam Clay?

Foam Clay is een lijm houdende, aan de lucht drogende klei met kleine styropor balletjes. Dit geeft de klei een grappige structuur en hierdoor is Foam Clay ook redelijk eenvoudig strak aan te brengen op allerlei soorten ondergronden waaronder hout, papier-maché, canvas, styropor, stof en terracotta.

Foam Clay valt onder de zogenaamde schone kleisoorten. Dit wil zeggen dat, hoewel Foam Clay wel van zichzelf plakt op verschillende ondergronden, Foam Clay niet aan je handen plakt en ook niet aan je werktafel. Bovendien kruimelt Foam Clay niet.

Foam Clay is een veilige klei. Van de Foam Clay van Creotime die wij in ons assortiment hebben, zijn geen allergische reacties bekend.  Daarbij is de klei glutenvrij. Dit wil niet zeggen dat je het kunt eten, maar wanneer een kind per ongeluk aan zijn handen likt terwijl het bezig is met Foam Clay, is dat niet erg.

Hoe werkt het?

Het basisprincipe is om een klein plukje Foam Clay te nemen, er een balletje van te maken en het op het voorwerp te drukken dat je wilt versieren.Een alternatief is een plukje of plakje Foam Clay op het voorwerp te drukken. Met je vingers kun je de Foam Clay mooi glad strijken. Met boetseergereedschap kun je strakke lijnen maken.

Je kunt Foam Clay ook uitrollen, een beetje laten drogen en vervolgens snijden, knippen of ponsen. Laat Foam Clay bijvoorkeur op een stuk plastic drogen, om te voorkomen dat het aan de tafel gaat vastplakken.

Omdat Foam Clay lijm bevat plakt het aan zichzelf zolang het nog nat is, en op allerlei soorten ondergronden zonder extra lijm. Je kunt ook kleine decoraties in de nog natte Foam Clay drukken zonder extra lijm. Bijvoorbeeld wiebelogen, strasstenen, pailletten en dergelijke.

Verjaardagfeestjes met Foam Clay

Foam Clay, omdat het een schone klei is en gemakkelijk is om voorwerpen mee te decoreren, is super geschikt voor een verjaardagsfeestje thuis. Spiegels, doosjes, canvas, fotolijsten en papier-maché voorwerpen zijn geliefde ondergronden om te versieren met Foam Clay.

Voorbeelden

Op Papier-maché

In de video hierboven heb je kunnen zien hoe gemakkelijk en leuk het is om papier-maché voorwerpen te decoreren met Foam Clay. Het groene paardje is daarvan een mooi voorbeeld.

Hieronder een voorbeeld van een paard die gedecoreerd is in de stijl van Picasso:

Hieronder is een papier-maché huis gedecoreerd met Foam Clay, in dezelfde stijl. Je kunt eerst je patroon tekenen op het huis en vervolgens de verschillende banen maken en daarna de stippen erop drukken. Voor de cirkels gebruik je sliertjes Foam Clay zoals ook gebruikt voor de manen van het paard in de video bovenaan. Om strakke banen te leggen raden we het boetseergereedschap aan.

Voor de banen, kun je ook de klei uitrollen en de banen knippen.

Foam Clay is ook heel geschikt om bijvoorbeeld doosjes van papier-maché of karton te decoreren.

De onderkant van dit doosje is geverfd. Het deksel is bekleed met Foam Clay en gedecoreerd met bloemen gemaakt van Foam Clay. Als je de onderkant van de doos ook wilt bekleden met Foam Clay, zorg dan dat je niet het stuk bekleed met Foam Clay waar het deksel moet komen, want dan past het deksel niet meer.

Op Hout

Foam Clay is ook heel geschikt om hout te decoreren.

Hier zijn enkele houten voorwerpen gedecoreerd met Foam Clay. Het patroon is eerst getekend op het hout.

De grote vlakken zijn aangegeven en het woord Sleep. Als je een woord wil maken, is het echt handig omdat eerst te tekenen op het voorwerp en vervolgens met slangetjes Foam Clay in te vullen.

Ook deze kleine handspiegel is gedecoreerd met Foam Clay. De decoraties zijn geboetseerd van Foam Clay. In het hart zijn enkele strasstenen gedrukt. Dit kan als de Foam Clay nog nat is.

Voor deze telefoonstandaard/pennenbak is een houten pennenbak gebruikt en 2 MDF houten olifanten. Alles is bekleed met Foam Clay. Omdat de Foam Clay nog niet droog was, konden de olifanten gewoon tegen de pennenbak gedrukt worden. Na drogen is de verbinding heel stevig. Mocht je twijfelen of de lijmkracht van de Foam Clay nog voldoende is, dan kun je verse Foam Clay gebruiken als lijm.

MDF houten ondergronden zijn ook heel geschikt om te decoreren met Foam Clay. Voor MDF houten figuren is ook een standaard beschikbaar, zodat je ze kunt neerzetten. Wanneer je een standaard wilt gebruiken, is het handig om de vorm eerst in de standaard te plaatsen en af te tekenen tot waar de standaard komt zodat je niet de onderkant van je ondergrond decoreert, want dan past die niet meer in de gleuf van de standaard.

Houten fotolijstje op standaard gedecoreerd met Foam Clay. In de nog natte Foam Clay zijn strasstenen geduwd. Hiervoor is geen extra lijm nodig. Meer met Foam Clay gedecoreerde fotolijstjes kun je vinden in onze blogpost over Moederdag Cadeaus.

Op Terracotta

Foam Clay hecht ook fantastisch op Terracotta. Op Porselein is het wat moeilijker, omdat porselein gladder is. Wanneer je op porselein met Foam Clay wilt decoreren, dan kan het helpen door de Foam Clay een beetje Sticky Base te mengen.

Hier is een spaarvarken gedecoreerd met Foam Clay. De werkwijze is heel eenvoudig. Je kunt eerst het hele varken bedekken met paarse Foam Clay en vervolgens de cirkels erop maken. Je kunt ook eerst de cirkels maken en dan de rest opvullen met paarse Foam Clay.

Op Textiel

Voorwerpen van textiel lenen zich ook goed voor het versieren met Foam Clay. Foam Clay is heel goed kneedbaar en buigbaar zolang het nat is. Maar het is keihard en onbuigzaam wanneer het hard is. Dus het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een deel van een katoenen boodschappen tas te decoreren met Foam Clay, maar dat deel is dan hard en onbuigzaam. Dit kan wel handig zijn voor bijvoorbeeld het vervoeren van een laptop.

Wat meestal gedaan wordt, is kleine figuurtjes van textiel decoreren met Foam Clay, zoals in het voorbeeld hieronder waar stoffen monsters op leuke wijze zijn versierd.

Deze monsters zijn zo populair dat er een knutselpakket voor beschikbaar is en ook een afzonderlijke blogpost met stap voor stap foto's.

Foam Clay en Styropor (piepschuim)

Styropor is geliefde vulling voor Foam Clay. Styropor is erg goedkoop en styropor eieren, ballen en ufo's worden vaak gebruikt voor lijven en hoofden voor beeldjes, dieren en poppen.

Dit lieveheersbeestje is gemaakt van een styropor ufo en bekleed met Foam Clay. Voor de poten is chenille gebruikt. Ogen kun je maken van Foam Clay of Silk Clay. Hier zijn wiebelogen gebruikt. Op deze manier kun je allerlei insecten maken. Voorbeelden en stap-voor-stap foto's kun je vinden in ons blog: Insecten boetseren van Foam Clay

Deze toffe buitenaardse wezens zijn gemaakt van styropor vormen zoals klokken (Zie de blauwe en paarse aliën), en styropor ballen. De vormen zijn bekleed. Voeten en armen zijn los gemaakt en er tegenaan gedrukt. Voor ogen zijn wiebelogen gebruikt. Erg schattig is de toevoeging van kleine pompoms voor oren, haar en zelfs een neus.

De armen zijn gemaakt van een bolletjes Foam Clay en tegen het lijf gedrukt. De pom-pom is op het hoofd bevestigd met extra Foam Clay.

Van deze leuke aliëns is ook een voorbeeld waarbij de aliëns gedecoreerd zijn met Pearl Clay. Dat is ook erg mooi.

Dit idee hebben we helemaal uitgewerkt met stap-voor-stap foto's dat je hier kunt vinden.

Deze ijsbeer en pinguïn zijn geboetseerd rond styropor eieren. De dieren zijn geplaatst op een grote houten knoop zodat ze goed kunnen blijven staan.

Deze vrolijke vogel is gemaakt van 2 styropor eieren. De eieren zijn bekleed met Foam Clay. Voor de hals is een stuk aluminiumdraad gebruikt en voor de poten zijn kippenpoten gebruikt.

Steek een stuk aluminiumdraad in de kop, en vervolgens op de romp.

Nog meer voorbeelden van wat allemaal kan met een styopor ei, een beetje Foam Clay, Silk CLay, chenille en wiebelogen! Meer over deze wezens, met stap voor stap foto's kun je vinden in het blogbericht: Silk Clay sprookjes figuren.

Deze schattige poes is van styropor en gedecoreerd met Foam Clay. In ons assortiment kun je heel veel verschillende styropor vormen vinden om te decoreren met bijvoorbeeld Foam Clay.

Schilderijen maken met Foam Clay

Je kunt een tekening maken op canvas en dat vervolgens 'kleuren' met Foam Clay. Maar je kunt ook uit de hand gaan kleien om een schilderij te maken op canvas.

Hier zijn kleine canvas panelen gebruikt die samen met de lijst gekocht kunnen worden.

Schilderijen maken met Foam Clay op een papier-maché lijst gaat ook heel goed. Het is belangrijk om te weten dat Foam Clay slecht pakt op een geverfde ondergrond. Dus de lijsten niet eerst verven. Daarna kun je altijd nog gaan verven. Heb je een ondergrond geverfd en wil je er met Foam Clay overheen, dan kun je één van de oplossingen hieronder proberen:

  1. Schuur de ondergrond een beetje. Je kunt hiervoor schuurpapier gebruiken, maar als je dat niet bij de hand hebt, werkt een schuursponsje of nagelvijl ook heel goed.
  2. Meng de Foam Clay met Sticky Clay. Hierdoor wordt de Foam Clay kleveriger en vaak pakt het dan wel op een geverfde ondergrond.

Je kunt ook een MDF houten figuur decoreren en op een canvas plakken, zoals in de video hieronder.

Foam Clay om mozaïek te voegen

Wist je dat je Foam Clay kunt gebruiken om mozaïek te voegen?

Deze MDF houten tak is bijvoorbeeld gedecoreerd met mozaïek en gevoegd met Foam Clay.

Ook de vogels zijn gedecoreerd met Foam Clay. Om te voegen met Foam Clay is het nodig om iets meer ruimte te laten tussen de steentjes, zodat je er nog Foam Clay tussen kunt krijgen. Veel mensen voegen liever met Foam Clay omdat het minder troep geeft dan vloeibare mozaïek voeg. Lees meer over mozaïeken en voegen met Foam Clay in de blogpost: Mozaïeken met geglazuurd Flip Mini Mozaïek.

In de video hieronder kun je zien hoe leuk het is om een handspiegel te mozaïeken en te voegen met Foam Clay. Dit is een project dat geliefd is bij jonge meisjes en daarom is er extra veel ruimte tussen de steentjes gelaten. Dat maakt het voegen gemakkelijker.

Volg ons op YouTube

Op ons YouTube kanaal iHobby TV kun je heel veel video's vinden voor creatieve projecten, met product informatie enz. Video's over decoreren met Foam CLay, Silk Clay, naaldvilten, producten van We R Memory Keepers, sieraden maken en nog veel meer.

Meld je aan als abonnee en je krijgt automatisch bericht wanneer we een nieuwe video plaatsen.

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Product toegevoegd aan vergelijking

iHobby gebruikt cookies om uw bezoek en het winkelen bij iHobby persoonlijker en makkelijker te maken. Door verder te kijken op onze website gaat u hiermee akkoord.

Product toegevoegd aan verlanglijst