Jouw eigen kaarsen maken, is een ongelooflijk ontspannende en bevredigende activiteit – en als je klaar bent, heb je de mooiste kaarsen om thuis een gevoel van warmte, harmonie en persoonlijkheid te verspreiden. Er zijn een aantal verschillende manieren om kaarsen te maken, er zijn verschillende soorten kaarsvet en lonten. Maar wat kon jij nu het beste gebruiken? We duiken in dit blog in de wereld van kaarsen maken en de verschillende onderdelen hiervan en gaan hier wat dieper op in.
Wat heb je nodig
- Kaarsenwas: Dit is het belangrijkste ingrediënt voor het maken van een kaars. Je kunt verschillende soorten was gebruiken, zoals bijenwas, sojawas, paraffine, of een mix van deze wassen, afhankelijk van je voorkeur en het type kaars dat je wilt maken.
- Lont: Dit is het stukje materiaal dat je in de kaars plaatst en aansteekt om te branden. Lonten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen, dus kies er een die geschikt is voor het type kaars dat je wilt maken.
- Kaarsenhouder of vorm: Dit is de container of vorm waarin je de gesmolten was giet om de kaars te vormen. Dit kan een glazen pot, metalen blikje, siliconen mal, of een andere geschikte container zijn, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
- Warmtebron: Om de was te smelten, heb je een warmtebron nodig, zoals een kookplaat, fornuis, of een speciale kaarsenmakerij die je kunt kopen.
- Pan en/of smeltkroes: Je hebt een pan of een smeltkroes nodig om de was te smelten. Als je van plan bent regelmatig kaarsen te maken, is het handig om een speciale pan of smeltkroes te gebruiken die je alleen voor dit doel gebruikt.
- Optionele geurolie of kleurstoffen: Als je geurkaarsen wilt maken, kun je geurolie toevoegen aan de gesmolten was om de kaarsen een aangename geur te geven. Je kunt ook kleurstoffen gebruiken om de kaarsen te kleuren als je dat wilt.
- Roerstok of lepel: Je hebt een roerstok of lepel nodig om de gesmolten was te roeren en eventueel geurolie of kleurstoffen te mengen.
Hoe maak je jouw eigen kaars
In de basis is het maken van een kaars met iedere soort was of container hetzelfde. De meeste gebruikte methode is de was in een potje gieten. Maar je kan ook silliconen gietmallen gebruiken om kaarsen te gieten en zo de mooiste vormen te maken. Deze gietmallen vind je hier
Stap 1
Smelt de was au-bain-marie op gemiddelde temperatuur.
Stap 2
Doop het uiteinde van de lont met de kleine aluminium schijf in de gesmolten was. Zet het op de bodem van een jampot. Houd de lont rechtop met een wasknijper.
Stap 3
Giet de gesmolten was in de jampot. De was stolt na ca. 1,5-2 uur afhankelijk van de kamertemperatuur en de grootte van de pot.
Stap 4
Versier de pot bijvoorbeeld met gedroogde sinaasappelschijfjes en kaneelstokjes en bind deze rond de rand van de pot met een stuk natuurlijke hennep touw.
Welk kaarsenwas kan je gebruiken
Er zijn heel verschillende soorten kaarsenwas. Bij het maken van een keuze moet je er vooral op letten dat de was geschikt is voor de kaars die je wilt maken. Zo heb je bijvoorbeeld extra zachte wax die ideaal is om in een potje te gieten maar die niet gebruikt kan worden voor in een mal.
Bijenwas
Bijenwas is de aller natuurlijkste was die je kunt kopen. Deze heeft een gele kleur en kenmerkende geur - daar moet je dus van houden, maar een betere natuurlijke geurolie is er niet.
Soja en koolzaadwas
Soja was is pure plantaardige was gemaakt van sojabonen. Koolzaad is gemaakt van pure koolzaadolie. Beide zijn in de basis natuurlijk, maar vaak wordt er een stof aan toegevoegd om ze geschikt te maken voor kaarsen gieten. Zowel de soja als de koolzaad was zijn geschikt om kaarsen te maken in een container. Dus denk hierbij aan een tinnen container of een glazen potje. Ze zijn dus niet geschikt voor het gieten in een mal, dit omdat de soja en koolzaad was zacht blijven en dus in een warme vensterbank snel zullen smelten. Wil je soja of koolzaad was wel in een mal gebruiken, dan kan je er een stof genaamd Stearine aan toevoegen. Dit verhard de was en maakt het geschikt voor het gebruik in mallen.
Gelwas
Gelwas is een heldere, kwalitatief hoogwaardige brandwasgel met een zeer lange brandtijd. Gelwas is een speciaal type kaarsenwas dat is samengesteld uit een mengsel van harsen en minerale oliën, waardoor het een gelachtige consistentie heeft. Het wordt gebruikt voor het maken van transparante kaarsen met een moderne uitstraling. Gelkaarsen hebben de eigenschap dat ze helder en doorschijnend zijn, waardoor ze ideaal zijn voor decoratieve doeleinden en het creëren van unieke kaarsen met ingebedde objecten zoals schelpen, steentjes of gedroogde bloemen.
Kneedwas
Kneedwas, ook bekend als kneedbare was of modelleerwas, is een speciaal type was dat wordt gebruikt voor het maken van kaarsen en het boetseren van sculpturen en figuren. Het heeft een kneedbare consistentie die lijkt op klei wanneer het warm is en kan worden gevormd en gemodelleerd in verschillende vormen en ontwerpen. Dit maakt het dus extra leuk voor de kleine kunstenaars onder ons om ook hun eigen kaarsen te kunnen maken zonder het gevaar van hete was.
Hoeveel kaarsenwas heb je nodig voor een kaars
Je berekent hoeveel was je nodig hebt voor een potje door de inhoud in ml x 0.84 te doen. Een potje met een inhoud van bijvoorbeeld 200ml heeft 0.84x200= 168 gram was nodig. Geen idee hoeveel ml je potje is? Giet er water in en giet dit terug over in een maatbeker, zo kun je precies zien hoeveel ml er in het potje gaat en kan je de hoeveelheid was berekenen.
Hoeveel geurolie moet je gebruiken
Voor het bepalen van hoeveel geurstof je nodig hebt, mocht je geurkaarsen willen maken, bestaat ook een simpele formule. Je doet het aantal ml x 10%. In het voorbeeld zou je dus 200ml x 0.10 = 20ml geurstof nodig hebben voor een sterk geurende kaars.
Welk lont moet je gebruiken
Het kiezen van de juiste lont voor je kaars hangt af van verschillende factoren, waaronder het type kaarsenwas dat je gebruikt, de grootte van de kaars en de gewenste brandtijd:
- Bijenwas: Bijenwaskaarsen kunnen goed werken met lonten van natuurlijke vezels zoals katoen of linnen. Deze lonten hebben de stevigheid en hittebestendigheid die nodig zijn voor bijenwas, die een hoger smeltpunt heeft dan sommige andere wassen.
- Paraffinewas: Voor paraffinewas kunnen katoenen lonten met een kern van zink of katoenen lonten zonder kern geschikt zijn, afhankelijk van de grootte en vorm van de kaars.
- Soja en koolzaadwas: Soja en koolzadwas werken goed met katoenen lonten zonder kern. Deze lonten zijn meestal geschikt voor deze soorten was vanwege hun lagere smeltpunt en zachtere textuur.
- Gelwas: Gelwas vereist speciale lonten die bestand zijn tegen de hogere temperaturen die worden gegenereerd door het branden van de gel. Deze lonten zijn meestal gemaakt van gevlochten katoen met een kern van zink of tin. Het is belangrijk om specifiek ontworpen lonten te gebruiken voor gelkaarsen om een optimale en veilige verbranding te garanderen
Voor grotere kaarsen heb je een lont nodig die meer warmte kan geleiden om een gelijkmatige verbranding te garanderen. Dit betekent meestal een lont met een grotere diameter. Kleinere kaarsen hebben doorgaans een fijnere lont nodig om te voorkomen dat de vlam te groot wordt en de kaars druipt.
Vind hier ons hele assortiment aan kaarsenlonten
Oude kaarsen recycelen voor nieuwe kaarsen
Het recyclen van oude kaarsen voor nieuwe is een geweldige manier om afval te verminderen en nieuwe kaarsen te maken. Hier is een eenvoudige methode om dat te doen:
- Kaarsen verzamelen: Verzamel al je oude kaarsen. Je kunt zowel restjes kaarsen als kaarsen die niet meer branden gebruiken.
- Scheiden van lonten en was: Snijd de lonten van de oude kaarsen af. Verwijder eventuele restjes lont die vastzitten in de was.
- Smelten van de was: Breek de oude kaarsen in kleinere stukken en smelt ze in de pan op laag vuur. Roer af en toe met de metalen lepel om ervoor te zorgen dat de was gelijkmatig smelt. Krijg je de was niet uit de oude container? Vul een pan met water en plaats de container in de pan. Zo kan je au bain-marie de was smelten.
- Voorbereiden van de nieuwe kaarsenhouder: Terwijl de was smelt, plaats je een lont in het midden van de lege kaarsenhouder of kaarsvorm. Je kunt de lont vastmaken met een kaarsen centreer middel die over de bovenkant van de kaarsenhouder ligt om ervoor te zorgen dat de lont recht blijft.
- Gieten van de gesmolten was: Zodra de was volledig gesmolten is, giet je deze voorzichtig in de kaarsenhouder of kaarsvorm. Zorg ervoor dat de lont recht blijft terwijl je giet.
- Afstellen en afkoelen: Laat de kaars volledig afkoelen en uitharden. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte van de kaars.
- Afwerken: Als de kaars volledig is afgekoeld en uitgehard, kun je eventueel de lont inkorten tot de gewenste lengte.
Jouw kaarsen decoreren
Je kunt jouw kaars zo decoreren hoe jij dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde bloemen, geuroliën en kleurstoffen toevoegen. Zelfs edelstenen kan je toevoegen aan jouw kaarsen. Wat ook leuk is om te gebruiken is wasfolie en waspennen.
De wasfolie kan je in veel verschillende kleuren vinden en kan je gewoon in vormen knippen of zelfs ponsen. Je drukt ze dan op jouw kaars. Gebruik een föhn of warmtepistool om de was van het wasfolie en de kaars te laten versmelten. Let op: Houd de föhn of warmtepistool niet te dicht op de kaars, maar op een afstand om zo smelten van het geheel te voorkomen.
Met waspennen kan je tekenen en schrijven op jouw kaars. Je kan ook een mooi verloop maken door op een bakpapier meerdere kleuren te verspreiden. Dan kan je daarna jouw kaars hier overheen rollen. Hoe vaker je rolt, hoe egaler het verloop wordt op de kaars. Laat het geheel goed uitharden en je hebt jouw kaars gekleurd.
Wat een opties!
Duizelt het je een beetje met alle mogelijkheden in het kaarsen maken, dan hebben we ook mooie complete pakketten waarmee je kaarsen kan maken. Het hele assortiment kaarsensets vind je hier
Aan de slag!
Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag, maar heb je misschien nog wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op ons Blog voor meer kaarsen maak ideeën.
Met creatieve groet,
Safira
Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!